Европейската комисия одобри отпускането на държавната помощ в размер на 116 млн. лв. за българските тютюнопроизводители.

Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Разрешението на Европейската комисия идва като отговор на изпратено от българска страна писмо от 14 януари 2010 г. с искане страната ни да има право да изплати държавна помощ за премиране на производителите на производен и изкупен тютюн от реколта 2009 г.

Сумата от 116 млн. лв. ще бъде изплатена през бюджетната 2010 г. като част от съществуващата в България помощ за производителите на тютюн. Тютюнопроизводителите ще получат максимума от предвидените средства, каза министър Найденов и добави, че правителството ще направи всичко възможно да осигури средствата и те бъдат изплатени в първото шестмесечие на годината.

Министър Найденов ще оттегли точката за исканата държавна помощ от страна на България на Съвета на министрите по земеделие в Брюксел.

Припомняме, според присъединителните договори на страната за ЕСтова беше последната възможна година, в която тютюнопроизводителите могат да получат държавна премия.
Миналия месец обаче тютюнопроизводители излязоха на протести, а управляващи и опозиция си отправиха взаимни обвинения, че фермерите не са били уведомени навреме.

Тя се предоставя на тютюнопроизводителите по Закона за тютюна и тютюневите изделия по реда на анекс от Акта за присъединяването на България.
Помощта е обявена с годишен бюджет от максимум 116 млн. лева, който важи за бюджетна, а не за реколтна година.

По съществуващата преди присъединяването схема на практика с един годишен бюджет се плащат премии за предходната година за три сорта тютюн и премии за реколта за текущата година за един сорт тютюн.

Така настоящите средства всъщност ще се явят като държавна помощ за четвърта поред година, а тютюнопроизводителите трябва да се ориентират към алтернативно производство.