От Българската стопанска камара отново настояват от Агенцията по вписвания да кажат причините за срива на Търговския регистър. В открито писмо до министъра на правосъдието Цецка Цачева и до изпълнителния директор на Агенцията Габриела Козарева работодателите призовават да бъдат оповестени всички причини, довели до срива на Търговския регистър през август месец. Те искат да знаят и мерките за обезпечаване на неговото функциониране, пишат от БСК.

Първото настояване за открито признаване на проблемите и мерките за избягване на подобни проблеми в бъдеще е направено от БСК на 27 август. До този момент няма отговор на поставените въпроси от Камарата.

Търговският регистър отново може да спре

Търговският регистър отново може да спре

Агенцията по вписванията има 20 дни, за да намери 120 терабайта дисково пространство

Повод за писмото им е обявената спешна процедура на 12 октомври за закупуване на допълнително дисково пространство. От БСК искат да знаят дали това не е резултат от действия и бездействия на Агенцията по вписвания и че към датата на първия срив - 9 август, на дисковите масиви експертите от Агенцията не са били длъжни да знаят, че може да се случи срив в системата, както и че по-нататък ще се наложи спешно да се търси допълнително дисково пространство.

Процедурата засилва притесненията на бизнеса, че нормалното функциониране на регистъра не е обезпечено, и сме изправени пред реална опасност от нов срив, пише в писмото.

БСК: Все още не се знае дали данните в Търговския регистър са възстановени

БСК: Все още не се знае дали данните в Търговския регистър са възстановени

Как ще се гарантира, че няма да има нов срив на ТР, питат работодателите

От БСК припомнят, че в продължение на 19 дни, в периода 9-27 август 2018 г., станахме свидетели на безпрецедентен срив в работата на Търговския регистър, който на практика доведе до преустановяване на услугите, предоставяни на потребителите на регистъра, и затрудни изключително много оперативната им дейност.

Сривът се появи след проблеми в дейността на регистъра, включително и законодателни промени, които разширяват броя на документите, които обработва и представя Търговския регистър.

От работодателската организация пишат, че няколко поредни години с повече от 12 месеца се забавя обработката на обявяването на годишни финансови отчети.

Неприемливо е и да не предвиди и управлява риска от настъпване на технически дефект. "Оставяме без коментар, че за обосноваване на мотивите за избор на вида на процедурата, на първо място са посочени "публикации в медиите", пише в писмото на БСК.

"Силно притеснително е и посоченото в Решението изявление, че в рамките на около 20 календарни дни дисковото пространство в Информационен център ще свърши, а в Резервен информационен център това ще се случи в рамките на около 14 календарни дни, което ще доведе до спиране на базите данни на регистрите и спирането на функционалностите предоставяни от регистрите, както и спиране на работа на цялата ИТ инфраструктура на Агенцията", пишат от БСК.

Според тях тази информация създава подозрения, че процесите в Агенцията по вписвания са в крайно хаотично и непрозрачно състояние. Те се опасяват, че дори да е успешна процедурата, дейността на информационните регистри ще е изложена на голям риск.

Припомняме, сривът на Търговския регистър стана на 9 август 2018 година. Тогава от агенцията посочиха като причина за спирането дефектирането на 4 дискови пространства от базата данни на Търговския регистър.
Регистърът започна да функционира напълно чак на 27 август.