Възстановяването на работата на Търговския регистър е факт, но заедно с това много въпроси останаха без отговори.
Пред всичко, все още не е ясно дали цялата съществуваща в регистъра информация е възстановена и дали е гарантирана нейната конфиденциалност. Това становище изразяват от Българската стопанска камара (БСК) относно възстановяването на цялостната дейност на регистъра.

Търговският регистър работи

Търговският регистър работи

От 16 часа ще е достъпен и през интернет

Работодателите са на мнение, че действията на държавата в ситуация на такава криза за пореден път са били "неубедителни, палиативни, пожарогасителни, а обяснението е "технически проблем". Дискусията в парламента се фокусирала само върху търсенето на виновник, но не и върху търсенето на причините за проблема.

"Виновни със сигурност има и те трябва да понесат съответната отговорност - не само политическа, а административна и наказателна! Но много по-същественият въпрос е как държавата ще гарантира, че подобни сривове няма да се случват в бъдеще и че обществените системи и регистри са надеждно защитени", допълват от БСК.

Търговският регистър подава данни към RegiX

Търговският регистър подава данни към RegiX

Продължава работата по възобновяване на достъпа до останалите функционалности на регистъра

В становището бизнес съюзът пише и че отстояването на претърпените вреди и пропуснатите ползи е практически невъзможно. Трудно било и отстояването на срива на доверието на обществото към способността на държавата да гарантира сигурността на информационните масиви, които съхранява, и да упражнява контрол по спазването на собствените си правила.

"Случилото се с Търговския регистър поставя под въпрос изобщо функционирането на държавните информационни системи, изграждането на електронното управление и гарантирането на сигурността на данните, а оттам - сигурността на гражданите и фирмите", категорични са работодателите.

БСК притеснени от срива в Търговския регистър

БСК притеснени от срива в Търговския регистър

Искат оповестяване на причините за проблема

Поради всичко това БСК очаква от компетентните институции:

  • ясно и честно обяснение на причините за срива на Търговския регистър;
  • ясно посочване на виновните лица и търсене на съответната отговорност от тях;
  • ясно формулиране и прилагане на адекватни мерки за гарантиране на сигурната и безаварийна работа на държавните информационни масиви.