Възобновено е подаването на данни от Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел към средата за междурегистров обмен (RegiX), поддържана от Държавната агенция "Електронно управление", съобщават от Агенцията по вписванията.

Възстановяването на работата е от днес, 17 август.

Зорница Даскалова хвърли оставка

Зорница Даскалова хвърли оставка

Цецка Цачева я е приела

Това улеснява значително сделките по закупуване и прехвърляне на собственост, включително и на МПС, за които нотариуси и МВР обменят информация по служебен път електронно чрез достъп до средата за междурегистров обмен (RegiX).

Продължава работата по възобновяване на достъпа до останалите функционалности на регистъра. Всички специалисти от поддържащата фирма и от агенцията работят денонощно.

От месеци в Търговския регистър знаят за възможен срив

От месеци в Търговския регистър знаят за възможен срив

Сметната палата не може тази година на направи одит

Предприети са мерки по недопускане на сривове в инфраструктурата за възстановяване на регистъра, както и за устойчивата работа на останалите регистри, уверяват от Агенцията.

Характерът на технологичните процеси предполага регистърът да функционира пълноценно и с пълния си набор от вписани данни не по-рано от следващата седмица.

Работим денонощно по Търговския регистър, уверяват от Лирекс

Работим денонощно по Търговския регистър, уверяват от Лирекс

БСП и шефката на АП с позиции по случая

Агенция по вписванията отново подчертава, че нарушаването на работата на регистъра не е свързано със злонамерена външна намеса, нито е свързано с инцидент в киберпространството. Рискове за злоупотреби с наличните данни не съществуват.

Припомняме, Търговският регистър се срина на 10 август и въпреки че първоначално бе съобщено, че до края на деня работата му ще бъде възстановена, това така и не се случи. Едва на следващия ден стана ясно, че проблемът е по-сериозен. От Министерство на правосъдието информираха прокуратурата, ДАНС и МВР по случая. 

Едва на 5-тия ден от срива ръководството на Агенцията по вписванията даде брифинг, на който беше обяснено, че са дефектирали четири дискови устройства. Росица Даскалова заяви тогава: "Колкото и наивно да звучи - случват се и такива неща."

Въпреки изказаните опасения и критики и до този момент няма ясна информация на какво се дължи срива в най-важния за функционирането на икономиката регистър. Вицепремиерът Томислав Дончев настоя, че виновни за кризата има, като това включва и вина по неизпълнение на задължения и отговорности.

От БСП искат оставки заради срива на Търговския регистър
Обновена

От БСП искат оставки заради срива на Търговския регистър

Министър Цачева и директорът на ТР Зорница Даскалова да поемат отговорност

Премиерът Бойко Борисов също изказа недоволството си от шефката на Агенцията по вписванията, като обаче подчерта, че уволненията не са добри по времето на криза и екстремни обстоятелства. 
Днес стана ясно, че премиерът Борисов е разговарял с правосъдния министър Цецка Цачева, като една от възможните теми най-вероятно е бил именно сривът на Търговския регистър.
Паралелно с тази криза от тази сутрин сайтът на Министерство на правосъдието също не работи

Създават мегахранилище за е-данни след срива на Търговския регистър

Създават мегахранилище за е-данни след срива на Търговския регистър

Борисов настоява за контрол при изграждането на хранилището