Увеличението на заплатите на служителите в държавната администрация е пир по време на чума. Това заявяват в своя позиция от Българската търговско-промишлена палата.

Те посочват, че проведеното тази събота заседание на НСТС е било в нарушение на всички правила и срокове за свикване и провеждане, а информация за него е била получена само ден по-рано.

От БТПП посочват, че въпросите на заседанието - Проектът на Закон за изменение и допълнение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2020 г., Проектът на Закон за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2020 г. и Проектът на Постановление на Министерския съвет за допълнение на Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, са от значителна стратегическа важност.

БТПП: Задълбочава се икономическата криза в страната

БТПП: Задълбочава се икономическата криза в страната

Бизнесът е по-предпазлив

Те са категорични, че предоставеното време от по-малко от 24 часа, при това в почивен ден, е недопустимо. От БТПП заявят, че отказват да приемат превръщането на НСТС във формална структура, без да могат да защитят интересите на своите членове

Те подчертават, че неотложността на въпросите не трябва да ограничава възможността на социалните партньори да направят своите анализи, оценка на въздействието и с това да изпълнят както трябва своите функции.

Управляващата коалиция "прави необходимото", за да спечели повече гласове на предстоящите избори, но натоварването на бюджета с допълнителни разходи , в това число и за неправомерното увеличение на заплатите на служителите в раздутата държавна администрация, без наличие на електронно правителство, без съкращение на административния апарат и очевидно без оценка на въздействието и поставяне в опасност на целия бюджет на държавата в условия на преустановен ръст на българската икономика, на закриване на предприятия, фалиране на фирми и свиване на международните пазари поради кризата и протекционистични политики, може да се определи като пир по време на чума, посочва се в позицията на БТПП.