Министерството на икономиката и индустрията отчита засилен интерес и голям брой желаещи да станат търговски аташета. Това съобщиха от ведомството.

Свободните позиции са общо 23 на брой в 21 държави по света. 194 кандидати са подали своите документи. Одобрените са 147. 12% от кандидатите, подали документи за нови търговски представители на България в чужбина, са сънародници, които живеят извън страната.

Изборът за нови търговски представители в Службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ) ще се проведе в три направления - "Европейски страни", "Страни от ОНД" и "Азия, Африка, Америка и Австралия". Общият профил на кандидатите, допуснати до втория етап, показва, че те са с икономическо образование, с множество допълнителни специализации, курсове, обучения, с доказан опит в областта на стопанските дейности, външноикономическите и търговските отношения и владеещи поне 3 чужди езика.

До 22 декември те трябваше да представят анализ на съществуващите двустранни външноикономически и търговски отношения на Република България с държавата, за която кандидатстват. От участващите в конкурсите се очаква и да акцентират върху потенциалните възможности за развитие, инвестиции и търговия през следващите четири години.

Комисията за избор на кандидати за дългосрочно командироване в Службите по търговско-икономическите въпроси към задграничните представителства на Република България оценява изпратените анализи. За първи път в нея се осигурява участие на представители на Министерството на външните работи.

Кандидатите, които преодолеят втория етап, ще преминат проверка на езиковите познания и дигиталните умения преди да бъдат поканени на събеседване, в което ще се включат всички членове на обновената конкурсна комисия по подбора, поясняват от министерството на икономиката.

Очакванията са новите представители в Службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ) на България да бъдат излъчени в рамките на първото тримесечие на 2024 г.

Държавата търси 16 търговски представители

Държавата търси 16 търговски представители

Новите процедури за търговски аташета ще се провеждат по-прозрачно