Компанията ЧЕЗ, която снабдява с ток Западна България, ще обжалва по съдебен път глобата от 20 хиляди лева, която им наложи Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Припомняме, вчера държавният регулатор постанови санкцията, тъй като дружеството не се съобрази с решението на комисията таксата за повторно присъединяване да е 19 лева, а не двойно повече, каквито суми събира ЧЕЗ от абонатите си.

Освен глобата, се обжалва и самото решение на комисията, заяви говорителят на компанията Ясен Гуев.

„Смятаме, че не сме задължени да въведем в момента тази цена. Нашето разбиране е, че цената, която взимаме за възстановяване на електричеството поради неплащане, трябва да покрива своите разходи", посочи още говорителят и допълни, че не би било редно да се взимат пари от коректните платци за тези, които са некоректни.

От своя страна председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов отново предупреди, цитиран от БНР, че ако дружеството продължи да не съобразява с решенията им, ще им бъде наложена повторно глоба, като този път ще бъде в максималния размер от 1 милион лева.

По същата причина глоба от 20 хиляди лева бе наложена и на Е.ОN, които снабдяват Североизточната част от страната.