„ЧЕЗ Разпределение България“ АД стриктно спазва българското законодателство. Спазвайки законовите изисквания компанията е представила на инвеститора „Нови енергии“ ООД предварителен договор за присъединяване с условия за присъединяване, които гарантират нормалното функциониране на обекта.

Това се казва в изявление на компанията във връзка с обявеното по-рано днес от КЗК обвинение срещу ЧЕЗ за злоупотреба с господстващо положение.

„ЧЕЗ Разпределение България“ АД по никакъв начин не е ограничила или нарушила интересите на инвеститора по смисъла на Закона за защита на конкуренцията, изтъква елразпределителят.

Според КЗК цялостното поведение на електроразпределителното дружество, предвид тежестта на изискванията, които поставя, и начина на водене на самата процедура по присъединяване на МВЕЦ „Гара Елисейна“, представлява необоснован отказ на достъп до електроразпределителната мрежа, с който се възпрепятства осъществяваната от „Нови енергии“ ООД стопанска дейност и се ограничава производството на електроенергия, във вреда на потребителите по смисъла на чл. 21 от ЗЗК.