В отворено писмо движение "Да, България" иска от Банков надзор да изиска актуална информация и документи от купувача на "Общинска банка" АД. В писмото изпратено до Управителния съвет на БНБ, Управление "Банков надзор" на БНБ, и министъра на финансите Владислав Горанов от партията искат информация за инвеститорите във фонда.

Единственият кандидат за "Общинска банка" е компания от Лихтенщайн

Единственият кандидат за "Общинска банка" е компания от Лихтенщайн

Фирмата "Новито Опортюнитис" е готова да плати за дела от 67,64% от акциите

Припомняме, че в края на годината ДСБ и "Да, България" поискаха спиране на процедурата по приватизацията на "Общинска банка" АД. В официална позиция от двете партии изтъкват, че финансовата независимост на банковите институции стои в основата на качествената икономическа среда. Политическите формации настояха продажбата на банката да бъде спряна.

Двете формации настояваха мнозинството общински съветници, доминирано от ГЕРБ, да спрат тази "спорна" сделка за продажбата на Общинска банка.

ДСБ и "Да, България" не искат сделката за Общинска банка

ДСБ и "Да, България" не искат сделката за Общинска банка

Партиите имат дълбоки съмнения

Столичният общински съвет обаче разреши 67,64% от капитала на Общинска банка да бъдат продадени на регистрирания в Лихтенщайн фонд Novito Opportunities.

Според "Да, България" общинските съветници гласували без да задават въпроси кои са инвеститорите във фонда, чиито средства ще бъдат използвани за придобиване на мажоритарния дял в банката, и кой ще упражнява контрола. Комисията за защита на конкуренцията пък дала разрешение за сделката ден след гласуването в Столичния общински съвет.

От "Да, България" изтъкват, че фондът е създаден в края на юли 2017 г. - малко след като е обявено намерението за приватизация на Общинска банка, а първоначалната капиталова вноска във фонда е в минимална. Освен това Движението акцентира, че пълната сума от 25 милн. евро, покриваща продажната цена на Общинска банка, е направена едва в края на ноември 2017 г. От партията са притеснени, че абсолютно неясно остава кой и откъде е превел тази сума в Novito Opportunities.

Общинари от СОС защитиха приватизацията на Общинска банка

Общинари от СОС защитиха приватизацията на Общинска банка

Данаил Кирилов: ГЕРБ спасили заграбването на контрола върху банката

Предстояща към момента е най-важната стъпка - получаване на разрешение от Народната банка. БНБ трябва да изиска пълната информация и да разкрие реалните собственици на купувача.

От движението на Христо Иванов смятат, че заявената структура на купувача под формата на фонд, администриран от трима австрийски граждани, позволява възможност за скрит контрол от страна на инвеститорите, пизовават Банков надзор да изиска информация за:

  • Списък на всички инвеститори във фонда, включително лични и фирмени документи според вида на инвеститора;
  • Декларации за краен бенефициален собственик за юридическите лица;
  • Данъчни декларации за физическите лица, доказващи наличността на средства;
  • Заверени финансови отчети на юридическите лица - за последните 3 финансови години включително за 2017 г.;
  • Декларации за произход на средствата, включително съдържащи изявление, че средствата за участие в капитала на фонда не са заемни;
  • Извлечения от банковите сметки на всеки инвеститор, показващи трансфера на средствата за участие в капитала на фонда;
  • Договори за управление на фонда, условията и редът за купуване и продажба на дялове във фонда, договори за indemnity на администраторите на фонда;
  • Договори или споразумения за бъдеща продажба на дялове от фонда, включително опционни или условни договори, ако такива са налични, касаещи дяловете на инвеститорите към момента на подаване на справките;
  • Актуални справки от съответните регистри за обезпечения и залози в съответните юрисдикции, касаещи дяловете на фонда и дяловете и акциите на юридическите лица, притежаващи дялове във фонда.

"Вярваме, че тази информация е адекватна за установяването на инвеститорите и механизмите на контрол на кандидат - купувача на Общинска банка и разчитаме на добросъвестността и професионализма на Банков надзор, за да не се допусне неоправдан риск в банковата система и евентуално нова КТБ", завършва отвореното им писмо.