Заплатите в енергийния сектор се оказа ябълката на раздора на днешната среща между правителство, бизнес и работодатели, провела се в Министерство на енергетиката.

След близо 4 часа по време на изявлението ясно пролича, че напрежението се е  покачило по време на разговорите и не е постигнат консенсус за това какво трябва да се направи като реформа в сектор Енергетика и каква да бъде цената на тока, така че да удовлетворява всички.

Припомняме, днес се състоя първият протест от страна на бизнеса срещу поскъпването на тока, а вчера Народното събрание гласува законова поправка, която позволява КЕВР да отложи с месец влизането на решението за новите цени в сила. Днес обаче регулаторът не взе такова решение, тъй като законовата промяна не е публикувана в Държавен вестник.

Правителството не е склонно да намалява разходите за персонал в сферата, потвърди позицията министърът Теменужка Петкова. Такава позиция малко преди това изразиха и КНСБ, които разпространиха позицията си в писмен вид, според която орязването на тези разходи би имало минимален ефект и само би довело до социално напрежение в страната

Припомняме, за намаляването на тези разходи (коло 780 млн. лв.) настоява бизнесът и работодателските организации.
Васил Велев, определи като „страхотна глупост" тезата че намаляването на разходите за труд не може да доведе до по-ниски цени на електроенергията.

Според Петкова единственото място откъдето може да се реже в енергетиката са разходите на държавните предприятия за външни услуги - около 250 млн. лв. годишно. Като те могат да се понижат с 10% или около 25 млн. лв. Такива разходи са за консултантски услуги, лицензионни договори, абонаменти и др.

Като друга конфликтна тема от срещата се очерта спор какъв е бил товарът в електроенергийната система на страната следствие на протеста на бизнеса срещу нереформирания енергиен сектор и дали протестът се е отразил на мрежата.

Според държавната компания Електроенергиен системен оператор понижението на товара е било с около 50 мегавата, а според разпространено съобщение от Българската стопанска камара спадът на потреблението е с около 140 мегавата.

По данни на БСК в протеста са се включили 1250 предприятия от 76 населени места, като в тези предприятия са заети над 200 хил. души.

Все пак участниците в срещата се обединиха, че в следващия месец предстоят нови срещи, на които ще се работи за сближаване на позициите.