Приканването хората да си прехвърлят парите за пенсия в НОИ е като телефонните измами. Подвеждат се умишлено българските граждани. Защитниците на НОИ правят опити за насаждане на омраза, а това е подсъдно.

Пенсионните фондове наваксват до края на годината спада от COVID-кризата

Пенсионните фондове наваксват до края на годината спада от COVID-кризата

В универсалните пенсионни фондовете имало натрупване за 18-19 години

Това заяви Даниела Петкова, член на Управителния съвет на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) и председател на управителния съвет на Пенсионно-осигурителна компания "Доверие", пред "Дарик".

По думите ѝ, в момента сме свидетели на опит за масова измама на българските граждани, които са подведени.

"От един месец се активизираха говорители, чиито действия могат да се оприличат на опит за масова измама на българските граждани относно техните пари във втория стълб. Всичко, което тези говорители казват, е лъжа. Първо, доходността не е отрицателна. Второ, таксите не са високи, а са 1% от активите. Не може така безогледно да се лъже! След всяка лъжа тези хора развяват по една хартийка и казват: "Прехвърлете си парите!". Не може на основание на лъжи да препоръчваш на гражданите да ощетяват сами себе си. Това прилича много на начина, по който действат телефонните измамници", заяви Петкова.

Пенсионните дружества оспорват методиката на НОИ за редукция на основната пенсия

Пенсионните дружества оспорват методиката на НОИ за редукция на основната пенсия

Дружествата настояват да се потърси отговорност кой е авторът на формулата за редукцията

От Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване вече са се свързали с адвокати, които да защитят правата им.

Петкова добави, че 90% от хората ще загубят, ако си прехвърлят парите в НОИ. Веднъж прехвърлени към държавата тези средства не се наследяват, както е при частните пенсионни фондове, които изплащат цялата сума на наследниците.

Разчетите на БАДДПО показват, че най-високата пенсия от втория стълб за пенсиониращите се догодина ще е в размер на 173 лв.

"Чрез този закон от години се борим парите, които са в универсалния фонд, да се плащат на хората, а не да се прехвърлят в бездънния джоб на държавата", категорична е Петкова.

Тя обясни още, че вече е преодолян и сривът на борсите вследствие на пандемията от коронавирус.

Вредни и опасни - внушенията за стопяване на парите в пенсионните фондове

Вредни и опасни - внушенията за стопяване на парите в пенсионните фондове

Васил Велев от АИКБ и Николай Марев от Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване

"Толкова е много натрупаната положителна доходност в предходните години, че тези проценти от първото тримесечие на тази година просто намаляват малко натрупването. До момента всичко е компенсирано. Доходността вече е положителна за тази година", увери Петкова.