Вредни, опасни и дори - наказуеми са внушенията, които се правят за това, че парите за пенсии в универсалните пенсионни фондове се топят. Това мнение изрази в студиото на БиТиВи Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Според него е манипулация, че парите нямат доходност и тя е отрицателна.

Втора лъжа е за прекомерните такси, а доходността, за която се говори, е след таксите, които са извадени", обясни още Васил Велев. По думите му се всява паника и се създава обстановка за национализация на спестяванията на хората, които, ако отидат към НОИ, ще потънат в бюджета и ще бъде окрадено бъдещето на младите хора.

Непознаване на закона вижда КНСБ в идеята за по-високи пенсии чрез Сребърния фонд

Непознаване на закона вижда КНСБ в идеята за по-високи пенсии чрез Сребърния фонд

Синдикатът се опасява от хаос в осигурителната система

Доклад на европейския институт "Бетър Финанс", според който 100 лева, внесени в частен пенсионен фонд в България през 2002 г. са се стопили до 84 лева като покупателна способност в края на 2019 г., бе определен като манипулативен и от Николай Марев от Управителния съвет на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. Марев обясни, че никъде по света не се използва такава методология, на каквато се опира доклада - реална доходност.

"Нито една банка, нито една инвестиционна компания ще ви цитира доходност, която е реална след инфлация. Винаги се цитират нетни доходности след таксите на съответното дружество, инвестиционна компания или банка", поясни Марев.

Освен това според него такъв институт не съществува, а става въпрос за неправителствена организация, която се финансира с европейски средства и няма нищо общо с Европейската комисия, нито с европейските надзорни органи. "Изчисленията, направени в този доклад на "Бетър Финанс", са манипулативни и са неверни", отсече Марев.

Той поясни, че 100 лева, внесени през 2002 г., номинално към 30 юни 2020 г. са 208,95 лева - тоест средствата се удвояват. Ако се извади от тях инфлацията, натрупана за този период, сумата става 116,91 лева.

Над 60 000 души са поискали да сменят пенсионния си фонд

Над 60 000 души са поискали да сменят пенсионния си фонд

175 075 968 лева са прехвърлени от един пенсионен фонд в друг

От Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване дадоха и примери за постъпили вноски, суми по партидите и реална доходност на клиенти, които са се осигурявали съответно върху минимален, среден и максимален.