Срокът за плащанията по програма САПАРД у нас се удължава до 31 декември 2009г.

Европейската комисия е одобрила предложението на еврокомисаря по земеделието Мариан-Фишер Бойл срокът да бъде удължен с една година.

Към настоящия момент проектите, които остават за плащане по програмата са на стойност 227 млн. лева, уточняват от фонд "Земеделие".

Днешното решение на Европейската комисия означава, че плащанията, които ще бъдат направени от страна на ДФЗ след края на 2008 година, ще бъдат възстановени от страна на Брюксел.

В разпространеното по този повод съобщение се казва, че решението е свързано със закъснелите плащания по програмата, които се дължат от една страна на недостатъчен административен капацитет и от друга на ниските възможности на бенефициентите да усвояват предвидените средства.

От Еврокомисията припомнят, че заради допуснати слабости националните и европейски плащания са спрени от средата на тази година, и изразяват надежда, че удължаването на срока ще даде възможност на българските власти да решат останалите проблеми.

Аналогично решение със същите мотиви беше прието и за Румъния, за която са спрени абсолютно всички плащания по програма САПАРД.

Припомняме, че в резултат на успешното изпълнение на плана за действие по САПАРД, удостоверено от независими одитори, с решение на националния ръководител плащанията към бенефициенти на програмата по спрените мерки бяха възобновени в началото на месец октомври.
Плащанията по останалите мерки на САПАРД не са спирали в нито един момент от действието на програмата.