ДДС може бъде свален с 3 процента през 2011 година, съобщи премиерът Бойко Борисов по време на обяда с бизнеса от Американската търговска камара и посланиците на ЕС.

Борисов не пожела да коментира какви ще бъдат икономическите условия, които биха благоприятствали подобно решение, но подчерта, че правителството работи това да стане след една година.

Освен това решението дали да бъде намален налогът от 20 на 17 процента ще бъде взето съобразно състоянието на икономиката ни тогава.

Премиерът беше помолен да коментира и дали е възможна данъчна амнистия.

Този въпрос може да се обсъжда, когато са стабилизирани службите за сигурност, данъчните, митниците и всички са убедени в здравата съпротивителна сила на държавата", посочи премиерът.

Има напредък, но все още има какво да се направи, подчерта той. Не съм убеден, че сега имат достатъчно съпротивителни сили, допълни Борисов, като по думите му все още има теч на информация от тези институции.

Премиерът подчерта обаче, че това може да стане след две или три години.
Сега това е невъзможно, защото нито Брюксел, нито Вашингтон може да го позволят.
Борисов предупреди, че след такова решение може да доведе чуждата престъпност на наша територия.

Няма валутен риск за България, заяви още премиерът Борисов по време на обяда.
Той припомни, че „Standart and poors" са повишили кредитния рейтинг на страната ни, с което България е станала с най-висок кредитен рейтинг в Източна Европа.

Целта ни да въведем еврото, е за да станем отличник, коментира още министър-председателят.

Ежедневните баланси, които идват от БНБ са категорични за доброто ниво на кредитния риск за страната, подчерта още той.

За два месеца сме направили повече, отколкото предишното правителство за две години, посочи Борисов.

По време на срещата темата за еврозоната бе изместена от актуалните проблеми, които интересуваха бизнеса.

Негови представители, които се занимават с възобновяеми енергийни източници, попитаха премиера ще има ли мораториуми на проектите за ВЕИ.

Мораториум няма да има, но ще има шестмесечен преглед на проектите, отговори той.
Повечето проекти за ВЕИ са ситуирани в Северна България, обясни Борисов и допълни - а от там минава прелетът на птиците.

Според него трябва да се съобрази екологичния аспект с целесъобразността на проекта.

Други представители на бизнеса се интересуваха какви конкретни средства планира да отдели държавата за различни сектори. Някои от тях са имали разговори с финансовия министър, който е обещал финансова подкрепа от държавата, но резултат за момента няма.

По този повод Борисов шеговито подхвърли, че финансист номер едно не помнел дълго обещанията си и сподели своя личен опит в тази сфера.

Снощи в 21 ч. в дома на министър-председателя са отишли вътрешният министър Цветан Цветанов и министърът на транспорта Александър Цветков.

Те се похвалили, че разговаряли с Дянков и той им обещал по два милиона допълнително за реформите в секторите, за които отговарят.

Двамата министри казали на премиера, че до два часа финансовият министър лично ще му се обади, за да му обясни за договорката с двамата министри. Обаждане от Дянков така и не дошло.