Транспортът е кръвоносната система не просто на икономиката, а на всичко, което се случва навсякъде около нас, но за съжаление в момента транспортът е подложен на една дълга поредица от рискове.

Това заяви президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов на онлайн пресконференция, посветена на експертно обсъждане и изпълнение на "Национален план за възстановяване и устойчивост" в областта на транспорта.

Ние винаги сме обръщали сериозно внимание на това, което се случва в транспорта, напомни Манолов и допълни, че в темата за транспорта нямало как да вървим надолу и само надолу, закривайки линии, оставяйки инфраструктурата да се саморазрушава.

Започваме да се движим в по-различна посока и много ми се иска в Националния план за възстановяване и развитие да бъде този фактор, който ще прекара системата на железопътната посока отвъд точката, от която няма връщане назад, надява се Манолов.

Няма драстично повишаване на безработицата, успокоява Димитър Манолов

Няма драстично повишаване на безработицата, успокоява Димитър Манолов

По думите му обаче можело да има повече компенсации и мерки към бизнеса

КТ "Подкрепа" подкрепя инвестициите по трите стълба на Националния план за възстановяване и устойчивост в частта му за приоритетна свързаност. Манолов е обнадежден от днешната онлайн пресконференция за основните насоки и изводи, които да очертаят доброто бъдещо развитие на транспорта в България.

По време на срещата от КТ "Подкрепа" настояха за насочване на инвестициите, предвидени в плана, в модерни и съвременни технoлогии с достатъчно голям бъдещ период на използване и полезност. Също така синдикатът настоя в предвиденото "Осигуряване на устойчива транспортна свързаност и услуга чрез закупуване на енергийно ефективен и комфортен подвижен жп състав", същият да притежава необходимите системи за безопасност и оборудване European Train Control System (ETCS) като част от системите на Европейската система за управление на железопътния трафик (ERTMS).

Председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов заяви, че БТПП няма да намалят нито интереса, нито ангажираността си, докато не видят съществен напредък в областта на железопътния транспорт. Той смята, че железопътният транспорт ще стане все по-конкурентноспособен.

За БТПП железопътният транспорт е от изключително значение като една от възможностите за осигуряване на свободно за движение на стоки и граждани.