Лицензите на електроснабдителните дружества на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго про отново ще бъдат на дневен ред днес. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране с председател Боян Боев ще проведе второ открито заседание, на което ще изслуша представителите на дружествата, пише Money.bg.

Това е част от процедурата по отнемане на лицензите, която ДКЕВР стартира срещу крайните снабдители заради това, че ЧЕЗ, ЕВН и Енерго про не са платили общо около 350 млн. лв. на Националната електрическа компания.

Решението да се открие това производство дойде след остри реплики от страна на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и на някои депутати от управляващото мнозинство, упрекващи фирмите снабдяващи крайните клиенти с електричество в саботиране на НЕК.

Припомняме, след предишното открито заседание на ДКЕВР, провело се на 7 април, бяха изслушани представителите на електроснабдителните дружества, но поради представени нови факти от страна на НЕК енергийният регулатор реши да проведе още заседание в рамките на откритото производство.

В своя защита тогава електроснабдителните дружества не оспориха сумата, която имат да дадат на НЕК, но в същото време представиха документи според, които общественият доставчик им дължи средства заради това, че са купували за своя сметка електроенергията произведена от ВЕИ централи.

Междувременно от ЧЕЗ и ЕВН вече предложиха варианти за постигане на разбирателство по търговските спорове с НЕК, като само дружеството, снабдяващо Североизточна България - Енерго про не направи това.

Така днес се очаква енергийният регулатор да изслуша отново засегнатите страни и да определи дата за закрито заседание, на което да вземе решение относно това дали да остави без лиценз електроснабдителните дружества. Възможно е такава дата отново да не бъде определена, ако се прецени, че е необходимо допълнително време за уточняване на фактите и обстоятелствата по производството.