Два пъти ще скочи цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" за леки коли до края на 2008 г., прогнозират застрахователи. Увеличението започва от следващата седмица с 30-процентно поскъпване на полицата и ще достигне 300 лева през 2009 г.

Според експертите от Асоциацията на българските застрахователи от 110 лева средна цена на "Гражданска отговорност" в момента, следващата седмица полиците ще се предлагат на цени средно между 140 и 200 лева. Точната цена ще определи всяка компания.
От асоциацията са категорични, че у нас задължителната застраховка е най-ниска в целия Европейски съюз, съобщава БТВ.

Лимитите, които българските застрахователи изплащат са равни на тези, които френският застраховател трябва да изплаща - т.е. едните събират 500 евро средно на автомобил, а другите 50 евро на автомобил, обяснява Данчо Данчев, зам.-председател на Асоциацията на българските застрахователи.

Според него има страни, където лимитът на обезщетение е много висок - 15 млн. евро. А има и държави, където няма ограничение.
В случай на инцидент на чужда територия българският застраховател трябва да се съобрази с лимита на съответната страна.

След като ЕС е прогнозирал, че премиите, които трябва да събира, за да може да изплати обезщетенията на съответните лимити, трябва да са от 150 евро до 1500евро, за мен няма съмнение, че явно в България застрахователите бъркат нещо, коментира още Данчев.

От Асоциацията на българските застрахователи прогнозират, че цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще расте прогресивно през следващата година и към края на 2008-а ще стигне средни нива от около 300 лева. Но и след това цената на полицата ще продължава да расте, смятат застрахователите.