В Пловдив бе учредено Национално гражданско сдружение „Българска домашна ракия”. То е учредено от над 200 собственици на ракиени казани от цялата страна, предава кореспондентката на БНР.

Целта на новата структура е да представлява бранша пред институциите. Хората в сдружението са недоволни от последните законови промени, според които ракия може да се вари само от юли до декември. С промените казаните над 500 литра пък трябва да се регистрират като данъчни складове.

Собствениците на малки дестилерии са категорични, че спирането на работата е фатално за фирмите им. Те прогнозират още, че броят на нелегалните самоделни казани ще се увеличи.

Стоил Атанасов от пловдивското село Брани поле обясни, че разчитат на Конституционния съд и на вече предприетите в парламента действия. Атанасов е категоричен, че приетият закон е противоконституционен и затова казанджиите се надяват той да отпадне.

На 3 декември Патриотичният фронт бил вкарал нов проектозакон, с който предлагат да остане старото положение за 1000 литра обем на казаните и целогодишно варене.

От новото сдружение предупредиха, че ако исканията им не бъдат удовлетворени, със сигурност щяло да се стигне до ескалация на напрежението.