Млечните продукти може да поскъпнат от недостиг на мляко в ЕС, смята Асоциацията на млекопреработвателите. Министъраът на земеделието Румен Порожанов и фермери в Луковит, обсъдиха проблемите в бранша и дегустираха продукти от местни производители, на национален събор "Млечния път на България през вековете", съобщава БНТ.

Двойно по-малко са производителите на мляко за последните 10 години.

Владимир Матев фермер от с. Горан споделя, че "преди години, когато работеха фабриките имахме възможност да реинвестираме. Сега последните две години, много се сви пазарът, българинът няма пари и започваме да работим на кредит".

Във фермата на Владимир Матев отглеждат 100 крави, а за разрастване на бизнеса не може да се говори, коментира производителят.

Продължава използването на сухо мляко и концентрати в сиренето и кашкавала

Продължава използването на сухо мляко и концентрати в сиренето и кашкавала

Според изследване на Министерството на земеделието

Асоциацията на млекопреработвателите иска промяна на политиката за подпомагане и засилена проверка на всички ферми. Според тях, така ще се намали сивия сектор при продажбата на мляко, който е близо 50 %.

Въпреки че тази година парите от ЕС за "Училищно мляко" са два пъти повече, фермерите, които кандидатстват, намаляват. "От 11 до 21 септември са подадени 163 заявления. 8 са от производители, останалите са от търговци", коментира Живко Живков от Държавен фонд "Земеделие".

"За съжаление имаме голямо производство. Това е популяризиране на българския продукт и на качеството на българския продукт", смята министърът на земеделието и храните Румен Порожанов.

Евросубсидиите за мляко вече само срещу фактури за продажбата му

Евросубсидиите за мляко вече само срещу фактури за продажбата му

Ново изискване за фермерите