Лаконично и без никакви подробности финансовият министър Дянков отговори по време на парламентарния контрол на въпрос, свързан с готвените от кабинета антикризисни мерки.

Все още се работи по допълнителните мерки за стабилизиране на българската икономика. Тези мерки ще бъдат готови до края на седмицата, заяви Симеон Дянков на питането на Георги Пирински за антикризисните мерки на правителството.

Министърът обеща да представи мерките на правителството пред Народното събрание. Отговорът на Финансист номер 1 бе точно в 2 изречения.

Дянков насрочи тристранката за вторник, Борисов нареди работа и събота и неделя. Синдикатите чакат мерките.
                               Още...

Това предизвика недоволството на Пирински, който подчерта, че на 7 март са представени мерки за съживяване на българската икономика, които включват бързо преодоляване на спада в българската икономика, преодоляване на безработицата и др.

Кога ще бъдат готови антикризисните мерки и в тях включват ли се предложенията на синдикатите, попита Пирински.

Вие хвърлихте в пълно недоумение обществото, след като първо дадохте знак за подготвяни антикризисни мерки и след това млъкнахте, обвини депутатът от БСП правителството и финансовия министър.

Не смятате ли, че антикризисният план трябва да се казва "Анти Дянков"?, попита още Георги Пирински.

Мерките на правителството според Пирински целят свиване на колкото се може повече разходи.

Това е едно паническо действие, след като се провали вашата програма за допълнително събиране на приходи, категоричен е социалистът. На това обвинение Дянков отговори с мълчание.

Пирински отправи и второ питане към финансовия министър за "Закон за възстановяване на българската икономика".

Ще ви помоля по-конкретно да отговорите, отколкото на първия ми въпрос, се обърна Пирински към Дянков.

Българската икономика плава в бурно море, започна отговора си министърът. На всички икономики им е трудно, изтъкна той, допълвайки, че България е остров на сравнителна стабилност в региона.

Износът вече трети месец расте, съживява се и пазарът на имоти, според вицепремиера.
Тази сряда България е с най-нисък рисков индекс за последните 18 месеца, подчерта той, което означава стабилност на доходите на гражданите.

Дянков не очаква у нас да се случи подобна криза като в Гърция. Страната ни е постигнала и инфлационния критерий от Маастрихт.
Това не го постигна кабинетът "Станишев", това го постигна кабинетът „Борисов", категоричен е Дянков.

Не ни е страх от провокации, заяви още финансовият министър. Всички в правителството са мобилизирани, успокои депутатите Симеон Дянков.
Според Пирински увеличението на износа се дължи на съживяване на европейската икономика, а правителството на ГЕРБ води контрапродуктивна политика.

В отговор Дянков показа графика, според която по времето на тройната коалиция рискът на България се е вдигал, а сега този риск пада.

Ако продължавате по този начин, вие трябва да вземете решението да освободите правителството от собственото си присъствие, репликира от парламентарната трибуна Георги Пирински.