С 15% да се увеличи акцизът на алкохола, предлага Министерството на финансите на Министерски съвет.

Това съобщи министърът на финансите Симеон Дянков по време на кръгла маса.

С увеличаването на акциза на спиртните напитки приходите в бюджета ще са над 60 млн. лв. допълнително.

Министър Дянков предлага тези пари да бъдат вкарани в здравеопазването и в развитието на спорта.

На кръглата маса, посветена на новия проект за закон за здравното осигуряване стана ясно, че допълнително 600 милиона лева ще бъдат необходими за здравеопазване през следващата година.

В момента обаче бюджетът не разполага с тези средства.

От повишаването на акцизите на цигарите и алкохола за здравните реформи ще се осигурят 190 млн. лв., заяви Дянков.
Останалите средства могат да дойдат от повишаването на здравната вноска, която плаща държавата за децата на 6% през 2010 г.

Също така от пренасочването на икономии от очакваното по-ефективно изразходване на средствата за здравеопазване.

По-късно председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Лъчезар Иванов потвърди, че от 4 на 6 процента ще се увеличи здравната вноска на близо 4,5 милиона граждани, осигурявани от държавата - пенсионери, лица до 18 г. и военнослужещи.

Междувременно от СДС предложиха въвеждането на нов данък.
                              Още...

Една от съществените новости в здравната реформа е създаването на специална агенция към Министерство на финансите, която ще определя цените на медицинските дейности, които плаща здравната каса.

Всички други дейности, които не се покриват от здравната каса ще се регламентират в отделен списък. Той ще се публикува на видно място от всяко лечебно заведение.

Така пациентите ще знаят за какво точно лекарите може да им искат пари, както и колко. По този начин ще се намали делът на нереглементираните плащания в системата, без да се натоварват допълнително финансово хората в момент на криза, обясни министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев, цитиран от пресцентъра на ведомството.

С регламентирането на списъка ще се даде и реална възможност на пациентите да избират как да покрият тези разходи - директно от джоба си или като се осигуряват в доброволните здравноосигурителни фондове.

Финансовият министър съобщи, че 1 милиард и 350 милиона лева повече ще бъдат необходими през 2010 г. за пенсии, което е 2,5 процента от брутния вътрешен продукт.

Акцизът на цигарите за следващата година също ще бъде завишен - до 76 евро за 1000 къса.
Припомняме, предложението на финансовия министър е акцизът да скочи много над минимума, изискван от Европейския съюз.