504, от исканите до момента 1800, оставки на служители на БДЖ са на лице. Железничарите са се съгласили да напуснат дружеството доброволно.

Предстои връчването на предложения за доброволно напускане на останалите 200 от предвидените за освобождаване служители.

Трудовите възнаграждения в размер на шест брутни заплати ще бъдат изплатени веднага след освобождаването на служителите от длъжност.

Първите 60 служители на железницата си тръгнаха на 10 ноември.

Тези действия са резултат от допълнителните мерки, които ръководството на холдинга предприе за ускоряване на реформите в дружеството. Ефектът от прилагането на тази мярка ще бъде в размер на около 23-24 милиона лева годишно.

Припомняме, железниците излизат в безсрочна стачка на 24 ноември. До напрежението се стигна, след като в края на миналата седмица ръководството на БДЖ обяви план за мащабни реформи, които включва освобождаване на 2 000 служители. Като причина за протеста синдикатите посочиха липсата на социален диалог с ръководството на компанията и реформата, която води до унищожаването на железницата.