Двудневен семинар по политиката на Европа в сферата на земеделието се провежда в София с участието на представители и министри от различни страни членки на ЕС. От българска страна присъства служебният министър на земеделието Явор Гечев. Срещата е балканска - за регионалните предизвикателства пред продоволствената сигурност във времена на кризи.

Анита Север-Корен, директор на дирекция "Земеделска политика" в ЕК, бе специален гост на срещата. Тя отбеляза, че в програмния период за усвояване на средствата се поставя акцент върху сектора - на първо място заради климатичните промени, на второ - заради промяна в качеството на храните.

Изказаха се гости от Хърватия, Косово, Словения, Гърция и Румъния.

ЕС одобрява закон, предотвратяващ вноса на стоки, свързани с обезлесяването

ЕС одобрява закон, предотвратяващ вноса на стоки, свързани с обезлесяването

Той засяга производството на кафе, говеждо, соя и други продукти

Явор Гечев коментира основните проблеми: Проблем със залежаването на виното заради пандемията от коронавирус, болести по животните, методи за напояване, но и "най-вкусната храна в Европа и на Балканите е в България".

Министърът акцентира върху проблемите в климата, които влияят върху сектора "Земеделие". Той смята, че климатичните промени в България и на Балканите са довели до нови болести по животните, които не са познати досега. По думите му е "нужна превенция и въвеждане на биосигурност в промишлените сектори".

Гечев обърна внимание и на проблем в сектора на винопроизводството у нас. "България е голям производител на вино, както и на розово масло. Пандемията от коронавирус обаче повлия и има огромни преходни остатъци в складовете. 40% от виното остана непродадено, което все още разбалансира пазара", обясни той.

Ковид и войната в Украйна довършили родното винопроизводство

Ковид и войната в Украйна довършили родното винопроизводство

Явор Гечев: Трябва да се изготви добра стратегия за развитие на бранша

Министърът съобщи пред събралите се, че страната ни сътрудничи с Румъния и тази година България взаимства пилотен проект "за нарочно изваляване за напояване на почвата".

"Ако нещо ни отличава от всички останали - е, че в България са по-вкусни хранителните продукти, заради климата и заради отношението на фермерите", изтъкна в заключение Явор Гечев.

"България минава през кризи. Коронаврусът обърка всичко, веригите за доставки бяха запушени, проблем имаше с локални доставки. Това трябва да ни научи да общуваме със съседите си, с които имаме общи навици", обобщи той. Като голям проблем министърът отбеляза липсата на работна ръка у нас и нисък стандарт в сектора на земеделието, в тази връзка поиска социална гаранция за тях.

Сигнали за леща с камъни и вино с вкус на парафин и нафта подаде сдружение в БАБХ

Сигнали за леща с камъни и вино с вкус на парафин и нафта подаде сдружение в БАБХ

Предлагат да се обявяват публично фирмите, които системно пускат на пазара некачествена храна