Еврокомисията одобри предложеното от България разпределение на безплатни квоти парникови газове за 2016 г. Това става ясно от съобщение на дирекцията до Министерството на енергетиката.

За 2016 г. България има право на 6 528 467 безплатни квоти, разпределени между 23 оператора. Квотите ще бъдат получени по сметките на операторите, които участват в Националния план за инвестиции, в близките няколко дни.

Европарламентът одобри по-строги ограничения за емисиите на парникови газове

Европарламентът одобри по-строги ограничения за емисиите на парникови газове

В съответствие с целите на Парижкото споразумение

Срещу отпуснатите квоти те са задължени да инвестират пари общо в размер на 44 458 860 евро (броят на квотите, умножен по референтната цена за годината, която е 6.81 евро), в подобряване на екологичните показатели на своето производство на електрическа енергия.

Делът на получаваните безплатни квоти в общия брой постепенно намалява през годините. През 2013 г. те покриват около 70% от нуждите на операторите, докато за 2016 г. процентът е около 40.

Продаваме на Малта излишните си емисии на парникови газове

Продаваме на Малта излишните си емисии на парникови газове

Очаква се приходите да са 2,5 мнл. лева

Министърът на енергетиката организира и контролира изпълнението на Националния план за инвестиции според изискванията на Закона за енергетиката. Той оценява напредъка по изпълнение на изискванията на Директива 2003/87/ЕО.

През 2013 г. на България бе разрешено да ползва дерогация по чл. 10в, параграф 5 от Директивата - с цел осигуряване на устойчив преход към нисковъглеродна икономика, основана на модернизация на генериращите мощности, чисти технологии, реконструкция и модернизация на инфраструктурата, разнообразяване на енергийния микс и на източниците на енергийни доставки.

ЕK е предложила на България 0% нива на годишните емисии на парникови газове

ЕK е предложила на България 0% нива на годишните емисии на парникови газове

За периода 2021-2030 г.

В началото на тази година министърът на енергетиката представи пред ЕК обобщен доклад за изпълнението на Националния план за инвестиции през 2016 г.
Сегашното съобщение на ЕК идва в отговор на този доклад. С него ГД "Действия по климата" информира, че прегледът на доклада е приключен и прехвърлянето на полагащите се безплатни квоти е одобрено.