Категорично пожарът не е възникнал от самозапалване. Имало е катализатор. Това категорично каза Кирил Ангелов - главен експерт по безопасността в БДЖ.

В студиото на БТВ Ангелов посочи, че е невъзможно от техническа гледна точка да възникне пожар, без той да е предизвикан отвън. „Пълен абсурд, това е мит - пожарът да възникне от нагреватели или луминесцентна лампа", каза още служителят на БДЖ.

По думите му в последните 8 години в БДЖ е имало 4 запалвания и всички те са предизвикани от катализатори - деца, клошари, дамаджана с ракия - това са причините. В нито един от тези случаи причина не е било техническо средство в самите вагони.

„Вагоните се гледат много внимателно, никой не крие че вагоните са стари, но те се преглеждат ежедневно", каза още Кирил Ангелов и обясни, че освен преглед всеки ден, щателна проверка се прави всеки месец, а на всеки две години се прави ремонт. Той посочи, че предишния ден в същия кушет-вагон са сменени 8 отоплителни тела, тъй като са били повредени.

Ежегодно се купуват пожарогасители, само тази година са закупени два пъти по 1500 броя, но те се крадат непрекъснато.

Не е човешка грешка на обслужващия персонал. Персоналът е инструктиран, той е знае какво се прави в такава ситуация, а във всеки вагон има пожарогасител", допълни Ангелов и отрече в трагичния момент да е нямало пожарогасители, както и това служителите на БДЖ да не са действали адекватно.

Ангелов каза, че има показания, че много пътници не са реагирали на предупрежденията да напуснат вагоните и са продължии да спят, а от 6 купе е излязла една жена, която е носила два огромни денка със стока от "Илиянци" и това допълнително е затруднило евакуацията.

В края Ангелов повтори мнението си: За трагичния инцидент, в който загинаха 8, а може би и девет души, най-основното е, че пожарът се е разгорял изкюлчитено бързо.