кремиковци"Елтрейд къмпани" ЕООД е превела в Българската банка за развитие 284 399 500 лева за обособената част на "Кремиковци", съобщи БТА, като се позова на синдика на комбината Цветан Банков.

Той посочи, че кредиторите ще получат парите си най-рано след три месеца, като преди това съдът ще трябва да провери процедурата по плащането на парите за комбината.

Припомняме, очевидно създадената специално за целта, „Елтрейд къмпани" ЕООД на 26-годишния Лъчезар Варнаджиев купи комбината за 316 млн. лева, след като беше единственият кандидат-купувач. Фирмата внесе предварително 10% от парите, а Първа Инвестиционна Банка кредитира с 59 млн. евро "Елтрейд Къмпани".

От ПИБ заявявиха, че познават добре производствените активи на комбината и не е било трудно да направят оценката на рентабилността на проекта.

Според ПИБ"Елтрейд къмпани" ЕООД ще има добра възможност да осъществи проекта и една от причините за това е, че вече има сключени предварителни договори за продажбата на част от неработещите активи на комбината.