За пореден път министърът на енергетиката Теменужка Петкова не уважи ресорната парламентарна комисия. Тенденцията се спазва стриктно от началото на работата на комисията в Народното събрание, видя репортер на Money.bg. За да я представлява беше дошъл зам.-министър Антон Павлов, който не прави това за първи път. Отсъствието й днес бе оправдано с това, че тя участва в правителствения екип за разговори с делегацията от САЩ, водена от държавния секретар Джон Кери.

Присъствието на Петкова се очакваше заради текущите проблеми в сектора, които включват натрупаните задължения в НЕК, възлизащи около 4 милиарда лева. Журналистите очакваха да чуят и мнението на министъра по повод договореното в енергетиката със САЩ, което стана известно по-рано днес.

Става дума основно за идеята да бъде изпратен енергиен експерт от Вашингтон в българското Министерство на енергетиката, за строителството на интерконекторните връзки с Гърция и Румъния и строителството на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй" от американската компания „Уестингхаус".

Заседанието на комисията продължи с разглеждане на 6 предложения от партия „Атака", внесени от лидера на партията Волен Сидеров. В пакета „Сидеров" влизат предложения за мораториум върху цените на електро- и топлоенергията, отнемане на лицензите на електроразпределителните дружества и превръщането им в предприятия с мажоритарно държавно участие.