Принципа на светофара да бъде използван при поставянето на етикети на храните.

Така с различни цветове да се показват критериите етикетиране на мазнини, наситени мазнини, сол и захар в храните на всеки 100 грама, както е във Великобритания
За това призовават от Асоциация „Активни потребители".

Ако съответната съставка е в ниско количество (спрямо дневните нужди на човешкия организъм от нея), да е оцветена в зелено. Средното съдържание да се отбелязва в жълто или оранжево, а високото - в червено.

Във Великобритания това етикетиране вече е въведено и помага на потребителите да се ориентират по-добре с какво се хранят.

Според доклад на Потребителския интернационал наднорменото тегло и затлъстяването се превръщат в световна епидемия. Подрастващите масово предпочитат нездравословните храни.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) през 2005 г. 1,6 милиарда възрастни по света са били с наднормено тегло. Очаква се през 2015 г. техният брой да нарасне до 2,3 милиарда. За същото време броят на затлъстелите възрастни ще нарасне от 400 милиона до 700 милиона човека.

Противно на общоприетото схващане, че тези проблеми засягат само развитите държави, в момента с най-бързи темпове се увеличава процентът на хора с наднормено тегло и затлъстяване в страни с нисък или среден стандарт.

По данни на Министерството на здравеопазването 60% от българите над 18-годишна възраст са със свръх тегло, а 20% от тях са със затлъстяване. Средно 20% от децата между 7-18 години са с наднормено тегло, а 1/4 от тях са със затлъстяване.

Броят на подрастващите с проблемно тегло расте, въпреки влязлата в сила Наредба за здравословно хранене на учениците, която забранява в училищните столове и бюфети да се продават продукти с високо съдържание на мазнини и захар.

Потребителският интернационал поде кампания, в която участва и Асоциация „Активни потребители", държавите членки на ЕС да въведат етикетиране на храните на принципа на светофара. В момента липсват съгласувани международни критерии за хранителната стойност на продуктите и среднодневните нужди на хората от различни възрасти от мазнини, захар, сол, но стандартите са сходни.