Дружество "Еврофриго" АД е върнало 2,933 млн. лв. по сметката на фонд "Земеделие".

Това е станало след като беше установено, че дружеството е ползвало неправомерно средствапо програма САПАРД.

Припомняме, "Еврофриго" бе посочено в сигнала на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) от началото на миналата година като част от свързани помежду си фирми, извършили злоупотреби с пари от САПАРД в размер на 7.5 млн. евро.

Фирмата "Еврофиго" е на скандалните Людмил Стойков и Марио Николов. Името на Людмил Стойков нашумя освен с тези съмнения и допълнително с факта, че е спонсор на кампанията на президента Георги Първанов.

Когато са извършени злоупотребите Стойков имал дял от 48% от фирмата, а жената, с която живее на съпружески начаба, продължава и до този момент да е член на управителния съвет.

Маиро Николов е основен собственик на "Еврофриго" и централна фигура в доклада на ОЛАФ. Неговата съпруга е управител на фирмата.

Стойков, Николов и заедно с други лица бяха разследвани от прокуратурата за източването на САПАРД.

Обвиненията срещу Стойков отпаднаха, но срещу Николов и останалите лица останаха. Сега Стойков е разследван само за пране на пари.

Тези случаи бяха основен аргумент на Европейската комисия да спре парите за България по три мерки по САПАРД.

Дни преди ЕК да излезе с поредния си критичен доклад и да обяви мерките по спирането на средства за България, Людмил Стойков и Марио Николов заявиха категорично, че не са участвали в никакво престъпление.  

Междувременно днес по-рано бе съобщено, че експерти на Агенция САПАРД са открили осем случая на нередности и измами през последната седмица, свързани с извършени плащания по проекти от 2006 г. до момента.

От тези 8 случая, 5 са посочени от одиторите на ОЛАФ и в този смисъл българските експерти го потвърждават. От фонда обаче не съобщиха които са новите три фирма.
От фирмите било поискано да върнат взетите пари, но засега само "Еврофриго" се е издължила.
От началото на действие на програма САПАРД до момента, от общо одобрени 3509 проекта са установени нарушения по 109 проекта на обща стойност 29 млн. лв.