До 1 март 2007 г. всички земеделски стопани, които обработват земя, трябва да подадат заявления за ползваните площи в общинските служби по земеделие, съобщи БНР

Така те ще бъдат включени в системата за изплащане на средства от Европейските фондове.

Системата за идентификация на земеделските парцели беше представена на семинар в Хисаря.

Земеделските стопани трябва да очертаят границите на ползваните земи и след това получават карта за тези парцели.
Всяка земеделска площ ще има уникален номер.
В заявленията трябва да се посочи банкова сметка, на която земеделските стопани ще получават средствата от Европейския съюз.

От 1 март 2007 г. до 15 май 2007 г. ще се извършва регистрация в областните офиси на разплащателната агенция. Тогава земеделските стопани трябва да представят и документи за ползваната земя - дали тя е тяхна собствена или е взета под аренда.

След края на май ще има срок от 20 дни, в който също ще се приема регистрация в разплащателната агенция, но всеки ден закъснение намалява размера на сумите, които ще получат земеделските стопани.

Четири милиона хектара е общата площ на обработваемите парцели в страната, които подлежат на подпомагане според данните на Министерството на земеделието и горите.

Дребните земеделски стопани, които не отговарят на условията за минималните обработваеми площи, трябва да се сдружат, за да получат европейски субсидии, съветват от земеделското ведомство.