Създаваме четири индустриални зони в София. Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, която участва във форум на тема "Германските инвестиции в България 1990-2017. Германо-българските търговски отношения 2001-2018", предаде БГНЕС.

Тя съобщи, че голямата индустриална зона ще се намира в северните територии - "Кремиковци", "Нови Искър" и "Връбница". Освен това индустриални зони, макар и с по-малки размери, ще бъдат изградени в кварталите "Младост", Надежда" и "Овча купел".

Фандъкова изрази надежда, че по този начин в града ще бъдат привлечени стратегически инвеститори, тъй като територията, особено тази в "Кремиковци", била изключително привлекателна с транспортната си свързаност. Имало и планове да се изгради и метро до тази зона. Кметът добави и че успоредно с това ще бъдат създадени условия за здравно обслужване в района и учебни центрове.

Фандъкова изтъкна, че страната ни е предпочитана от чуждестранните инвеститори заради инфраструктурата, хората и данъчната политика. Тя посочи, че се работи и по промяна на методиката за определяне на такса смет, така че бизнесът и гражданите да плащат справедливо за тази услуга.

50% от чуждите инвестиции у нас, привлечени от София

50% от чуждите инвестиции у нас, привлечени от София

Над 23 млрд. евро чуждестранни инвестиции от 77 държави за цялата страна

Кметът изрази надежда възможностите за партньорство между България и Германия да продължат да се разрастват и подчерта, че през последните години София привлича все повече чуждестранни инвеститори. Тя се позова на данни на Института за пазарна икономика, според които столицата е привлякла 54% от инвестициите в България и произвежда 40% от БВП на страната.

По думи на градоначалника през последните години в икономиката на града най-голям ръст има ИТ сектора и аутсорсинга на бизнес услуги, където ръстът е близо с 200% за последните 10 години.

В града ни са базирани над 92% от българските технологични компании и 72% от служителите са тук, изтъкна Фандъкова.

Тя посочи, че повечето инвестиции означават повече работни места и по-висок стандарт на живот.

Фандъкова отчете успехите си на празника на София

Фандъкова отчете успехите си на празника на София

Няма битка за София. Има работа за София, каза сегашният столичен кмет

По думи на Фандъкова се предвижда да се въведе специален ресор, ангажиран с дигитализирането и използването на технологиите на общината. Тя напомни, че плащането на данъци и такси вече се извършва по електронен път.

Според кмета административното обслужване все още се нуждае от повече удобства за бизнеса и повече прозрачност, като това ще бъде водещ приоритет за следващите години. Фандъкова съобщи, че предстои да бъде въведена електронната система за таксуване в градския транспорт.

На форума стана ясно и че от 1 ноември обществените поръчки ще се провеждат изцяло по електронен път.