За 33% от бизнеса проблем е недостатъчно квалифицирана работна ръка, а за 23% - сивият сектор. Това стана ясно от коментара на Теодора Цанкова, която представи анализ на Съвета за икономически анализи на тема "Търговската интеграция и изборът на образование в България".

Целта на анализа е да изследва как броят ученици в средното образование реагира на промени в българския износ на стоки. На първо място се разглежда дали тези промени влияят върху избора на вид образование (общообразователно или професионално обучение), но не се установява такава взаимовръзка. В допълнение, анализът разглежда как експортната дейност влияе върху избора на направление в рамките на професионалното обучение. По този въпрос авторите установяват, че увеличението на износа в отраслите, свързани с конкретно професионално направление, води до увеличение на броя ученици в това направление.

Това обуславя по-добро съответствие между образованието и нуждите на местните работодатели и същевременно показва, че политики, целящи да привлекат повече ученици към определени професионални направления, могат да бъдат много ефективни.

По думите на Цанкова над половината от заетите са със средно образование. Все пак се увеличава броят на учениците в професионалното образование, но в повечето направления има спад най-много в селското стопанство.

От анализа стана ясно, че фирмите износителки предлагат по-високи заплати. Търговската интеграция на България се увеличава значително след присъединяването ѝ към Европейския съюз. В същото време много работодатели в сектори, свързани с износа на стоки, изтъкват липсата на образована работна ръка като основен проблем.

Броят на учениците в средното образование значително е намалял от началото на 21-ви век, като този спад е особено изразен в професионални направления, които могат да бъдат свързани с експортни отрасли.

Атанас Кацарчев от КТ "Подкрепа" посочи, че масово хора отказват да работят непривлекателен труд и даде за пример градския транспорт, въпреки високите заплати. Всеки иска да работи на бюро, по думите му. Той постави въпроса кои са стратегическите отрасли, които ще развиваме.

Проект ще адаптира професионалното образование към нуждите от кадри на бизнеса

Проект ще адаптира професионалното образование към нуждите от кадри на бизнеса

Според прогнозите 4 от всеки 5 работни места ще са свързани с висококвалифицирани дейности