Западна Европа не е единственият регион в Европейския съюз, който страда от недостиг на работна ръка.
Компаниите в изтока трудно намират квалифицирана работна ръка и заплатите в някои сектори се повишават с 50% през последните месеци.

Увеличаването на инвестициите на изток, емиграцията, лошото разпределение на кадрите и слабата мобилност водят до все по-остър дефицит на квалифицирани работници в страните от България до Полша, коментира електронното издание на вестник "Файненшъл таймс".

Инвеститорите в региона толкова изпревариха образованието и системите за професионално обучение, че те не успяха да дадат достатъчно работници, за да се задоволи търсенето на работна ръка, отбелязва вестникът.

„Липсата на квалифицирани работници днес е голям проблем за нашите инвеститори", споделя Сорин Николеско, инвеститор в региона.

Бившите комунистически страни от Централна Европа са получили общо 32.5 милиарда евро под формата на преки чуждестранни инвестиции през 2006 г., което от своя страна е засилило търсенето на квалифицирани работници.

Компанията "J.W. Construction", една от най-големите полски компании набира повече от 200 работници от Узбекистан и Таджикистан, а за в бъдеще и ще търсят работна ръка и от Китай.

„Планираме още повече проекти за в бъдеще и ако искаме да ги осъществим, ще трябва да намерим повече работници, било то от Китай или от страните от бившият Съветски съюз", коментира представителят на фирмата Ясек Базан.

Голяма част от безработните, особено тези над 50-годишна възраст или от селскостопанските райони, нямат необходимата квалификация. Нежеланието да се местят, за да намерят работа, също е фактор, посочва още изданието.