цветковТранспортният министър Александър Цветков заяви, че няма никаква опасност малките населени места да останат без директно транспортно обслужване до по-големите градове.

Тази транспортна схема ще направи превозите по-сигурни, по-рентабилни и ще осигури истинска конкуренция между превозвачите, от което ще спечели пътникът, каза още министър Цветков, коментирайки приетия вчера на първо четене Закон за автомобилните превози.

Председателят на парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения Иван Вълков обяви основните промени, които се предвижда да бъдат направени между първо и второ четене на Закона.

Отпада предложението републиканската транспортна схема да включва автобусни линии с крайни и междинни спирки само в градове с население над 30 000 души, както и това превозите за линиите по утвърдената републиканска транспортна схема да се възлагат с конкурс от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

В същото време ще бъде предложено да бъдат определени и интервалите между спирките на линиите по едно и също направление, като в Допълнителните разпоредби ще бъде дадено определение за направление.

Чрез това предложение се вменява законово задължение за определяне на интервали между спирките на линиите по едно и също направление от Републиканската транспортна схема.

Това ще премахне дублирането на линии, ще подобри обслужването по линиите, както и ще повиши и гарантира безопасността при извършването на превозите.

Възлагането на линиите ще продължи да се извършва от общините.