Страната ни не е и няма да бъде готова да въведе еврото от 1 януари 2024 г. Това заяви пред БНР икономистът Георги Кадиев. Той изтъкна, че към момента икономиката ни не е стабилна, брутният вътрешен продукт е далеч под изискуемото за членство в единното европейско парично пространство, а избързването може да доведе до допълнителни сътресения и още по-висока инфлация.

Кадиев подкрепи идеята за провеждане на референдум за присъединяването към еврозоната през следващата година.

Опасенията на политическа партия "Възраждане", заради които формацията се обяви за референдум за еврото - а именно че е възможно България да поеме дълг на други държави с присъединяването си към единното европейско пространство, той определи като "използване на правилни аргументи, но с грешна цел. Според него с референдума по въпроса за еврото ПП Възраждане цели излизане на България от Евросъюза и евентуално обвързване на българския лев с някаква друга валута.

Факт е, че ЕЦБ издава облигации чрез които тегли заеми и финансира различни държави - най-вече страните с голям външен дълг като Италия или Гърция, например. В този смисъл в един момент тези дългове може да се наложи да бъдат плащани и от България, ако тя вече е част от единното европейско пространство - тоест опасенията на Възраждане в тази част са верни. Действително ние поемаме известен риск да покриваме и дълговете на други държави. Но има и обратната страна - останалите страни пък също поемат гаранция за нашите дългове, когато сме част от единното европейско парично пространство, поясни Кадиев.

Той подчерта, че в момента по отношение на размера на външния дълг страната ни е в много добра позиция. България е в първата тройка на държавите с най-нисък размер на външните задължения в рамките на Обединена Европа, допълни икономистът.

Влизането ни в еврозоната от януари 2024 г. е химера

Влизането ни в еврозоната от януари 2024 г. е химера

България избрала лош политически момент за членството си