"Възраждане" стартира от утре, 11 януари, подписка за свикване на национален референдум против приемането на еврото. Целта на партията - в следващите 3 месеца да съберат над 400 000 гласа, за което е направена организация в цялата страна. От партията очакват и много подписи от чужбина.

За целта е създаден инициативен комитет, чиито представители дадоха пресконференция в БТА, който предлага референдум със следния въпрос - "Съгласни ли сте българският лев да се запази като единствена официална валута до 2043 година?"

"Причината е ясна, икономическа - в България през следващите 20 години поне няма да бъдем готови за влизане в еврозоната. Затова смятаме, че трябва да отложим този въпрос. Има и политически причини - това е загуба на национален суверенитет. Не говорим само за замяна на една хартийка за разплащане с друга, а когато България влезе в еврозоната ще изгубим възможността да решаваме какво да се случва с нашата монетарна политика и с нашите пари. Освен това - няма механизъм след като влезем, да излезем от еврозоната", аргументира искането организационният секретар на "Възраждане" и говорител на инициативния комитет Деян Николов.

Бизнесът приветства еврото, гражданите - не

Бизнесът приветства еврото, гражданите - не

Ще заработи и сайт, на който хората могат да намерят повече информация по темата

Като аргументи против приемането на единната европейска валута бе изтъкната още опасността от повишаването на цените на стоки и услуги, а за пресен пример бяха дадени процесите в Хърватия, която прие еврото преди дни. Освен това -ползите от страна на привържениците на еврото били преекспонирани, като нямало данни, че унифицирането на валутата ще спомогне икономиката и ръст на чуждестранните инвестиции. Но най-вече - това би "развързало ръцете" на бъдещите правителства да теглят много по-лесно дългове, като до 10-20 години България щяла да влезе в гръцкия сценарий, а пък банките щели да кредитират много повече, което щяло да ускори инфлацията.

"През май 2022 година тогавашното правителство (кабинетът Петков) взе решение, че освен ускоряване на влизането в еврозоната трябва да се изготви доклад за ползите и рисковете от влизането в еврозоната, като това задължение бе вменено на БНБ и Министерството на финансите, а срокът бе месец септември. Вече сме януари 2023 година, а такъв доклад няма. Има частичен такъв на БНБ, няма я обаче частта на МФ. Явно властта изпитва панически ужас от нуждата да напише на хартия какви са рисковете. Защото, ако го направят, трябва и да носят отговорност", заяви на свой ред Виктор Папазов, председател на инициативния комитет, икономически съветник на "Възраждане" и основател на Българската фондова борса.

"Говорим за икономическо заробване и премахване на последната пречка през икономическото разграбване на страната", продължи с мрачните прогнози той.

"Възраждане" направили опит да намерят съмишленици по темата сред парламентарно представените партии, но ударили на камък. Били отворени обаче за подкрепа от други формации, както и от обществени организации.

Как се финансира събирането на подписите - те ще бъдат събирани от доброволци, които няма да взимат пари за това, като разходите за листовки, хартия, логистика и т.н. ще бъдат поети от партията, както и от дарители, отговори на въпрос на News.bg Деян Николов.

Председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов не взе участие в пресконференцията, макар и да присъства в залата, като не даде коментар пред събралите се журналисти след края на събитието.

Костадинов иска от Радев да свика референдум за еврото

Костадинов иска от Радев да свика референдум за еврото

Трябва да се запази левът до достигането на средноевропейски нива на доходи според Костадинов

Интересно, незнайно дали случайно, съвпадение на темите - референдум против еврото, гарниран обаче и със забрана на джендър пропагандата и щипка енергетика, обедини позабравени кадри от бившата коалиция "Обединени патриоти" като Магдалена Ташева, ексдепуат и член на "Атака" и Александър Урумов, член на ВМРО и бивш директор на пресцентъра на Министерството на отбраната по времето на Красимир Каракачанов. Те пък дадоха пресконференция в БТА два часа преди Костадин Костадинов. В инициативния комитет, който ще събира подписи за референдум по подобие на "Възраждане" влизат още и кметът на самоковското село Бели Искър и народен певец Благовест Бичаков, общественикът и основател на инициативата "Пътуващо читалище" Ивайло Шопски.

Икономическите ефекти от приемането на еврото, според тези единомишленици, били ясни, като основното им искане единната европейска валута да бъде въведена едва когато България достигне средноевропейското ниво на доходи. "Няма нито анализ как това ще бъде понесено от бизнеса, нито от потребителите. Тези хора, които решиха еврото да бъде прието от 1 януари 2024 година, го направиха с пълното съзнание, че това е невъзможно. И ще си позволя да направя прогноза - това няма да се случи тогава", каза Шопски.

Инициативният комитет направил и социологическо проучване - питали 500 човека в центъра на София дали искат евро, като само 7% отговорили положително, влезе в ролята и социлог той. По думите му позицията против джендър идеологията пък напълно обединявала българите.

Постфактум исканият алтернативен референдум бе коментиран и от "Възраждане". Според Деян Николов от партията това било опит за саботаж, предизвикан от привържениците на еврото, а хората, застанали зад тази инициатива, не били участвали дори веднъж в "битката за запазване на българския лев" през последните години.

Влизането ни в еврозоната от януари 2024 г. е химера

Влизането ни в еврозоната от януари 2024 г. е химера

България избрала лош политически момент за членството си