Със сигурност кризата заради пандемията ще донесе много щети върху икономиката. Най-важно е това да дадем възможност на здравните работници и на обществото да преминем най-леко през тази криза. По-богатите ще загубят повече.

Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов в студиото на "Панорама" по БНТ, като призова и за солидарност.

Хората и бизнесът са част от държавата, ние се опитваме да помогнем в момент на криза на всички, които страдат. Нашата роля е така да управляваме бюджета, че да не лишим здравната система от възможността да функционира.

По думите му държавата няма да пести усилия и инициативи, за да достигне до всеки един засегнат.

В Тристранката не се разбраха за държавната подкрепа

В Тристранката не се разбраха за държавната подкрепа

Обсъждането на мерките ще продължи утре

Има много сектори, които продължават да работят. Ние не спираме да развиваме мерките, готови сме да адаптираме всичко, което не сме уцелили от първия път, каза финансовият министър.

Горанов припомни дебата в българския парламент, когато са се чули много гласове против българската интеграция към единната европейска валута, която сега е можело да ни даде много повече сигурност в момент на криза.

За мярката 60:40 Горанов каза, че очаква в утрешния ден да постигнат съгласие със синдикатите. За една седмица успешни бизнеси, които искаха да вкарват работна ръка от целия свят, днес панически се оказаха най-страдащи. Мярката не е насочена към бизнеси, а към работни места. Ключовата дума тук е солидарност, допълни финансовият министър.

Припомняме, че днес членовете на Националния съвет за тристранно сътрудничество не постигнаха съгласие и обсъждането по проекта на Постановление на Министерския съвет за определяне на условията и реда за изплащане компенсации на работодатели, преустановили работа поради обявеното извънредно положение, ще продължи в събота.

Хората, които се занимават с култура, уверявам ги, че ангажиментите, поети от Министерството на културата, ще бъдат изпълнени. В период на криза ще гарантираме достатъчно ресурс, каза той.

Припомняме, че два фонда в подкрепа на българската култура поискаха творците.

Два фонда в подкрепа на българската култура искат творците

Два фонда в подкрепа на българската култура искат творците

Солидарен социален фонд за артисти на свободна практика е единият

По отношение на свободните професии - хората, които ги практикуват, най-вероятно ще бъдат включени към мярката, която предвижда достъп до безлихвен заем.