Членовете на Националния съвет за тристранно сътрудничество не са постигнали съгласие днес и обсъждането по проекта на Постановление на Министерския съвет за определяне на условията и реда за изплащане компенсации на работодатели, преустановили работа поради обявеното извънредно положение, ще продължи утре, събота, 28 март 2020 г.

Днес Националния съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/ проведе заседанието си онлайн. Обсъжданото Постановление на Министерския съвет е внесено от Министъра на труда и социалната политика.

Като юмрук да сме, зове Бойко Борисов
Обновена

Като юмрук да сме, зове Бойко Борисов

Премиерът даде разчет на отделяните средства от държавата за кризата

Усложнената епидемична обстановка, вследствие на бързо разпространяващия се коронавирус (COVID-19) оказва неблагоприятно въздействие върху редица сектори и икономически дейности - хотелиерство и ресторантьорство, преработваща промишленост, строителството, дейностите в областта на културата, спорта и развлеченията, търговията на дребно, пътническия транспорт и др.

Всяка от организациите на работодателите и на работниците и служителите е представила писмени становища с конкретни бележки и предложения. В последните дни редица още организации поискаха включване в секторите, обхванати от държавното подпомагане, като сред тях организациите на пиарите, организаторите на събития и издателите

Васил Велев съветва държавата да помогне като не пречи

Васил Велев съветва държавата да помогне като не пречи

Мярката 60/40 била неизползваема

Проектът на постановление на правителството предвижда схемата 60/40, с която да бъдат подпомагани работодателите, за да запазят работните места заплашени от съкращения по време на кризата.

По думите на Томислав Дончев държавните мерки обхващат голяма част от засегнатите, както и различни ситуации. Помощта ще бъде освен за сметка на държавния бюджет, така и на оперативните програми, като от тях може да се постигне и милиард. Той призова мерките да се разработват експедитивно, за да може да се пристъпи реална помощ и призова да не се разглобява държавата на десетия ден от кризата.

От редица организации - работодателски и синдикални - се изказаха скептично по отношение на пакета, който предлага държавата още при анонсирането му миналата седмица.

Има грешно разбиране, че ЕК ще раздава пари на държавите от ЕС според Горанов

Има грешно разбиране, че ЕК ще раздава пари на държавите от ЕС според Горанов

По думите му сега не е моментът да се говори за демокрация