В преговорите за привличането на "Фолксваген" в България направихме всичко, което можем, и дори повече. Това заяви в Пловдив финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от БНР, по повод решението на компанията да инвестира в Турция.

От своя страна вицепремиерът Томислав Дончев изтъкна, че в тези преговори страната ни е натрупала огромен опит. Той е обнадежден, че скоро у нас ще се появи нов инвеститор от подобен мащаб, защото според него имало предпоставки за това.

Темата беше коментирана в рамките на конференцията "Индустрия 4.0", в която се включи и бившият президент Росен Плевнелиев, който е почетен председател на Автомобилен клъстер България.

Турция спечели битката за "Фолксваген"

Турция спечели битката за "Фолксваген"

Автомобилният гигант е регистрирал подразделение в турския град Маниса

Той бе категоричен, че България е дала на "Фолксваген" всичко, което те могат да получат по правилата на ЕС.

Според него битката с Турция е била изключително неравна, защото се е оказало, че южната ни съседка не се придържа по никакъв начин към правилата на общия пазар.

"Открихме огромна бомба, дупка, проблем, грандиозен, заложен в своето сформиране на общия пазар, в договора - както е подписан между ЕК, ЕС и Турция. Турция е член на Митническия съюз с всички права, но никакви задължения. И Ердоган дава каквото си пожелае като оферти", обясни Плевнелиев.

По тази причина Томислав Дончев е на мнение, че се налагат политически разговори на ниво ЕС. За него европейското законодателство, вместо да е нещо прогресивно, което да помага на всички, е "спънка".

Борисов за "Фолксваген": Направихме си голяма реклама

Борисов за "Фолксваген": Направихме си голяма реклама

Премиерът остава оптимист за завода

"Тук имаме тема не само с Турция, ограничения, свързани с държавните помощи, правилата за обществени поръчки, това не са единствените ограничения. И тепърва това ще е основа за политически разговори, но моля всички да си запишат нещо - като не е дошъл "Фолксваген", тогава някой друг", заяви вицепремиерът. Според него това ще се случи до 2-3 години.

Горанов на свой ред допълни, че развитието на инфраструктурата ще остане приоритет, за да се отговори на инвеститорския интерес. Образованието е другата сфера, в която ще се влагат повече ресурси.

Джамбазки зове ЕК да не допуска инвестиция на "Фолксваген" в Турция

Джамбазки зове ЕК да не допуска инвестиция на "Фолксваген" в Турция

Това било поредното лицемерие и проява на двойни стандарти към България