Синдикатите подготвят ефективна стачка в железниците от началото на октомври. Мотивите за подготовката на стачка са свързани с това, че ръководството на БДЖ работи в пълно затъмнение.

В обръщение до служителите на БДЖ синдикатите призовават за провеждане на стачни действия, заради провалените преговори по подписването на нов колективен трудов договор, готвените масови съкращения и отказа на Световната банка да отпусне заем за реформирането на железопътната система.

Липсва всякакъв диалог с ръководството на БДЖ, както и с министерството на транспорта, заяви Петър Бунев от синдиката на железничарите към КНСБ, информира Money.bg.

„Липса на диалог, подготовка на масови съкращения, изваждане на дейности, приватизация, продажби, провалени преговори със Световната банка, всеки ден се палят локомотиви, няма вагони, тръгнаха да нарушават и стачното споразумение", допълни още той.

Бунев каза и че синдикатите започват събирането на подписка, за да видят готовността на служителите в БДЖ да стачкуват. Той обаче изрази своята убеденост, че това ще стане: „Хората ще въстанат, за да си запазят работните места и хляб."

Междувременно председателят на Съвета на директорите "БДЖ" Владимир Владимиров опроверга твърденията, че железниците няма да получат заем от 460 млн. лв. от Световната банка: Няма никакъв проблем от страна на БДЖ със Световната банка, както и никакъв проблем между Световна банка и Национална компания "Железопътна инфраструктура".

По думите му споразуменията вече са финализирани, а въпрос на преценка на българското правителство е кога да влязат в борда на директорите на Световната банка, за да бъде подписан договорът. Според него това може да стане до края на годината.