Работодателите от високотехнологичния сектор скочиха срещу вдигането на данъците в България. Те разпространиха писмо до представители на изпълнителната, законодателната власт и лидери на водещи политически партии, както и до медиите.

В него се казва, че "спекулирането с темата увеличаване на данъците води до силен отлив на инвестиции, от което губят и бизнес, и домакинства".

Президентът призова ИТ-секторът да бъде обявен за стратегически отрасъл у нас

Президентът призова ИТ-секторът да бъде обявен за стратегически отрасъл у нас

Плевнелиев връчи специалната награда на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ)

Браншовиците от сектора у нас изразиха безпокойство, че темата с промяната на данъчното облагане се завръща на дневен ред и се оформя неприятна среда.

Според тях това ще доведе до силен отлив на инвестиции, от което ще загубят всички и пряко потърпевши ще бъдат гражданите и домакинствата. Освен това може да се окаже така, че други държави от Централна и Източна Европа да се наложат като по-атрактивни дестинации за инвестиции и бизнес.

София – лидер в информационните технологии и аутсорсинга

София – лидер в информационните технологии и аутсорсинга

В столицата се произвежда около 40 % от БВП на страната

Писмото е подписано от Българската аутсорсинг асоциация, асоциацията на софтуерните компании, асоциацията по информационни технологии, клъстера по информационни технологии и автомобилния клъстер.

Работодателите от сектора са категорични, че финансова и социална стабилност са възможни само при устойчива бизнес среда.

Те смятат, че трябва да има гаранция на трудовата заетост, както и на размера на доходите и събираемостта на данъците, а не да се променят често и в неизгодна посока.

Едва 8,6 на сто от предприятията продават онлайн

Едва 8,6 на сто от предприятията продават онлайн

Една четвърт от тях смятат, че разходите са неоправдани

Според данните, с които разполагат, именно техният сектор се превръща в структуроопределящ за българската икономика. Причината е, че все повече се засилва внедряването и работата с високи технологии в почти всички сектори, което осигурява повече продажби на стоки и услуги именно от високотехнологичния сектор.

"Днес високотехнологичните фирми у нас формират значителна част от БВП на страната", се казва в писмото на работодателите. По техни данни за 2015 г. този принос е в размер на над 8% за аутсорсинг, разработка на софтуер, информационни технологии и 4 на сто на автомобилната индустрия.

69% от българите са компютърно неграмотни

69% от българите са компютърно неграмотни

Проблемът са доходите и икономическото равнище

Работодателите предложиха и да излъчат техни представители, които да работят с държавата, за да се създаде благоприятна бизнес и данъчна среда.