Когато става дума за компютърни технологии или боравенето с мобилни технологии, едва за 31 на сто от нашенци може да се каже, че имат основни умения. Това сочи резултатът от изследване за иновациите, цитирано от БНР.

Това е много под европейското равнище. По думите на икономиста Руслан Стефанов, близо 55% от хората в Европейския съюз могат да работят поне на базово ниво с цифрови технологии.

Той обясни, че България остава далеч назад по броя на хората, които притежават основни цифрови умения.

Много страни са създали това като основно правило за грамотност, заяви Стефанов. От само себе си се налага сравнението с грамотността що се отнася до четене и смятане. Ако приемем, че компютърните умения са вече такова базово правило за грамотност, то се оказва, че 69% от нашенци са неграмотни по стандартите на редица развити страни.

В основата на проблема са доходите на хората и икономическото равнище на страната, смята икономистът.

Според него би трябвало да стигнем поне равнището на Полша като общ доход. Тогава ще се гарантира едно спокойно развитие на обществото. Също така трябва да се въведе образователна система, която да поддържа нивото на талантите в сферата.

Руслан Стефанов смята, че има и проблем със самото образование, след като всеки иска да има висше такова без значение дали след това ще се използва в реалния сектор.