В цяла България се проведоха протести срещу по-високите цени на винетките.  В протестите се включиха шофьори от редица големи градове - Варна, Пловдив, Бургас, Русе, Благоевград, Сливен, Ямбол, Добрич и др., съобщава БГНЕС

В Благоевград протестът започна малко след 14 ч. Недоволните се събраха пред ЮЗУ "Неофит Рилски" и след кратко съвещание решиха да блокират магистрала "Струма", което направиха малко по-късно. За днешния протест не е било подадено уведомление.

С поршета протестират срещу поскъпване на винетките, бесен Борисов

С поршета протестират срещу поскъпване на винетките, бесен Борисов

Само да го запалиш поршето и отиват 12 лева. А иначе на протест за 8 лева увеличение на винетката

След пристигането на първите полицейски патрулки, протестиращите са се изтеглили към града. Движейки се пак бавно те са блокирали Зелендолско шосе, свързващо магистрала "Струма" с главен път Е-79.

Ако в Благоевград протестът се провежда за втори път, водачите на МПС в Бургас излязоха да изразят своето несъгласие за трети път.  Протестиращите са убедени, че държавата разполага с достатъчно средства за поддръжката на пътната система в страната.

анкета

При поскъпване на винетките:

Ще плащам, няма как 43.6%

Спирам да купувам винетки 40.3%

Ще намаля пътуванията 7.2%

Не ползвам винетки 7.5%

Нямам мнение 1.4%

Те също така призовават да се затегне контрола върху разходването на пари за строителство и ремонт на пътища, което също може да даде допълнително постъпления.

Русенци организираха за втори път протест срешу по-високата цена на винетките. Този път те направиха автопоход по международното шосе от Дунав мост по пътя за София. В продължение на 15-ина км шофьорите караха автомобилите си със скорост 20 км в час, което доведе до блокиране на трафика по бул.“България“.