Храната, с която се храним в момента, е безопасна. Това заяви земеделският министър Мирослав Найденов, който откри изложба „Безопасност на храните 2010" до езерото „Ариана" в София.
Големите търговски вериги, по думите му, спазват всички изисквания за техните щандове да се предлага безопасна храна.
Искаме да заострим вниманието на потребителите да се научат да четат етикетите, коментира още Найденов.
Няма генномодифицирана храна на българския пазар, категоричен е земеделският министър. Дискусията, която се е разразила около генномодифицираните храни, е поради липса на знание, смята Найденов. Той уточни, че се е обсъждала възможността да се добавят генномодифицирани организми във фуражите за животни.
Има дефицит на прясно месо на български пазар, алармира Мирослав Найденов. Най-тежка е ситуацията с телешкото, в по-малка степен със свинското. Пилешкото месо е достатъчно в момента, смята министърът.
Възможно най-скоро трябва да има „Агенция по храните", категоричен е земеделският министър. За нейното съществуване обаче, по думите му, е необходим значителен финансов ресурс, който на този етап държавата няма.
Според Найденов принципал на бъдещата агенция трябва да бъде Министерски съвет, за да се избегне досегашното съперничество между Министерство на здравеопазването и това на земеделието.
Министърът съобщи още, че се връща българският държавен стандарт. Вече на пазара има сирене, на чийто етикет стои марката БДС. Предстои той да бъде въведен и за местните продукти.
Българският държавен стандарт трябва да е на щанда, категоричен е министър Найденов.
На постерите от изложбата са описани различните правила за безопасни и качествени продукти. Това, което потребителят трябва да знае, също е записано. Отбелязано е на таблата, че основната отговорност за безопасността на храните я носи производителят.
При вносните храни се посочва държавата производител, етикетите трябва да са задължително на български език, като на тях е отбелязан и списъкът със съставките на храната.
viliivanov
на 14.01.2010 в 22:54:14 #8Храним се безопасно... да, да.... и един мармот завива шоколада в станиол..
talamaska
на 13.01.2010 в 17:27:30 #7за тва във всяка майонеза, сладолед, сметана и още кво ли не пише - модифицирано нишесте - интересно от какво ли е модифицирано и дали не се има предвид от модифицирана царевица.
ТУРЧЕТО-РЕДЖЕП
на 13.01.2010 в 15:01:51 #6Да бе да........поне децата пощадете,мрьсни тюфлеци
Всяка минута през някоя от митниците влиза продукт или храна с неизвестен произход,дори и сьдаржание--но нали сме НЕ-куромпирани 
vixen
на 12.01.2010 в 22:41:06 #5И този е поредният гнусен лъжец! Той, и семейството му, па и всички от неговия ранг се хранят здравословно-съмнение няма. Но не и за българския народ! Скоро в магазин на "Кауфланд" имаше промоция на св.контра филе. Попитах продавача от къде е месото, но той ми отговори, че не пише производител. Вкъщи след термичната обработка ми стана ясно: това беше месото от Аржентина, за което бяха писали, че е внесено /20-годишно месо/. То нямаше ни вкус, ни мирис на свинско месо, а някакъв талаш - нещо отвратително! Има ли въобще някакъв контрол и земеделският министър знае ли за него!?!
Macrobe
на 12.01.2010 в 22:39:45 #4А и друго ХУБАВО нешо има, ако произвеждаш био царевица и се опраши с ГМ и това не се отрази фатално на репродуктивните спосбности на твойта царевица в САЩ и някои европейски държави компаниите ще те съдят за кражба на интелектуална собственост.
Macrobe
на 12.01.2010 в 22:27:50 #3Генномодифицираната царвица е много ХУБАВО нещо голяма реколта, отлично качество, никакви болести, само дето има някои КОСУРИ така да се каже "фрегидна" е т.е. за нова реколта трябва да си купиш нови (скъпи ГМ) семена. Но помага с борбата с конкуренцията ако тя е с био царвица всяка следваша година реколтата ще намалява защото се е опрашила с ГМ царвица или до ката и тя не мине към ГМ царевица.
xenophont
на 12.01.2010 в 17:54:02 #2А най-здравословно се храни Фидоскова!
Минувач
на 12.01.2010 в 15:15:39 #1Храним се безопасно, увери земеделският министър А ние?