Храната, с която се храним в момента, е безопасна. Това заяви земеделският министър Мирослав Найденов, който откри изложба „Безопасност на храните 2010" до езерото „Ариана" в София.

Големите търговски вериги, по думите му, спазват всички изисквания за техните щандове да се предлага безопасна храна.

Искаме да заострим вниманието на потребителите да се научат да четат етикетите, коментира още Найденов.

Няма генномодифицирана храна на българския пазар, категоричен е земеделският министър. Дискусията, която се е разразила около генномодифицираните храни, е поради липса на знание, смята Найденов. Той уточни, че се е обсъждала възможността да се добавят генномодифицирани организми във фуражите за животни.

Има дефицит на прясно месо на български пазар, алармира Мирослав Найденов. Най-тежка е ситуацията с телешкото, в по-малка степен със свинското. Пилешкото месо е достатъчно в момента, смята министърът.

Възможно най-скоро трябва да има „Агенция по храните", категоричен е земеделският министър. За нейното съществуване обаче, по думите му, е необходим значителен финансов ресурс, който на този етап държавата няма.

Според Найденов принципал на бъдещата агенция трябва да бъде Министерски съвет, за да се избегне досегашното съперничество между Министерство на здравеопазването и това на земеделието.

Министърът съобщи още, че се връща българският държавен стандарт. Вече на пазара има сирене, на чийто етикет стои марката БДС. Предстои той да бъде въведен и за местните продукти.

Българският държавен стандарт трябва да е на щанда, категоричен е министър Найденов.

На постерите от изложбата са описани различните правила за безопасни и качествени продукти. Това, което потребителят трябва да знае, също е записано. Отбелязано е на таблата, че основната отговорност за безопасността на храните я носи производителят.

При вносните храни се посочва държавата производител, етикетите трябва да са задължително на български език, като на тях е отбелязан и списъкът със съставките на храната.