Българските пощи скоро ще последват съдбата на БДЖ. Това съобщи в ефира на TV7 министърът на транспорта и съобщенията Ивайло Московски.

Според него, проблемите в пощите се дължат на предишното правителство, което е избързало с либерализацията на пощенските услуги през 2010 г.

Московски обясни, че в момента „Български пощи" са компанията с най-ниска производителност, най-голяма мрежа и най-много губещи клонове.

Български пощи имат нужда от спасяване, убеден е транспортният министър.

Според него са наложителни  промени в цените на пощенските услуги, така че държавните пощи да станат конкурентни на частните оператори.

Министър Московски обясни, че до края на 2014 година трябва да се въведе европейската директива за либерализиране на универсалната пощенска услуга. Това означава включване на частните оператори в националните пощенски услуги.

Припомняме, преди два месеца по време на първото четене на закон за приватизацията депутатите гласуваха за изваждане на Български пощи от забранителния списък за приватизацията. Вносителят на закона  Валентин Николов от ГЕРБ обясни обаче, че ще предложи промени между първо и второ четене, които да върнат обратно Пощите  в списъка.

Той обясни изваждането на български пощи от списъка на първо четене с цел да се получи дискусия, тъй като дружеството не било управлявано добре.