Предложеният план за оздравяване на Кремиковци не съдържа нищо, което да ни позволи да си мислим, че комбинатът ще продължи да работи.

Такова мнение изказа министърът на околната среда и водите Нона Караджова, цитирана от money.bg.

Припомняме, преди дни министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков каза, че единствената възможност за металургичния комбинат е ликвидация.

Според екоминистъра комбинатът няма да може да просъществува, защото „в оздравителния план не е записан нито ред, нито стотинка за екологични подобрения". По думите на Караджова това означава, че дори и планът да е добър, няма да се реализира, тъй като не е възможно да се работи без конкретни разрешителни.

Една от инсталациите, която е в сравнително добро състояние, е в преходен период до 2011 година, но за да се издаде комплексното й разрешително ще отнеме поне една година, т.е. този срок е почти изтекъл, обясни министърът.

Тя допълни, че освен това не са приведени в съответствие с изискванията и отпадъчните води и депонирането на отпадъци. По думите на Караджова се провежда и собствен мониторинг на предприятието, което също представлява съществена пречка за функционирането му.

Извън това в оздравителния план се предвижда да бъдат пуснати доменното и коксово производство, които са изключително замърсяващи производства, а е невъзможно това да се случи без да има комплексно разрешително.

В същото време за да се получи такова разрешително трябват инвестиции за стотици милиони и много години, с които завода не разполага.

По-рано днес главният архитект на София Петър Диков коментира, че най-добрият и най-възможният вариант е "Кремиковци" да започне да се самоизяжда- една част от комбината при спазване на еконормите да започне да претопява огромното количество желязо, натрупано в завода.

Припомняме, по-рано днес беше планиран протест на работещите в комбината, който впоследствие беше отложен.