От 1 ноември страната е в готовност за зимна поддръжка на пътищата. Това увери регионалната министърка Лиляна Павлова по време на изслушване пред парламентарната транспортна комисия, съобщават от министерството й.

Павлова подчерта, че анализите на Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ) от проверките по райони показвали, че готовността е добра. Били издадени необходимите заповеди за мобилизация и денонощен режим.

Част от машините работели по пътищата, тъй като много от големите строителни проекти по оперативните програми трябва да приключат до края на годината.

Павлова подчерта, че за да бъдат максимално интерактивни, са въвели и информационна система LIMA, която ще дава информация дали има затворени пътища и дали се чисти. Разчита се и на граждански сигнали за актуална информация за проблеми по пътищата и нередности по пътната поддръжка.

Системата LIMA е достъпна като мобилно приложение и през сайта www.lima.api.bg и ще дава информация за състоянието на пътната мрежа, за пътнотранспортни произшествия, паднали камъни и дървета, нередности по зимното поддържане и други. На разположение на гражданите е и Ситуационният център на АПИ, който работи 24 часа на телефон 0700 130 20, предоставя информация и при необходимост подава сигнали на 112.

Министър Лиляна Павлова припомни, че миналата година ведомството й е подписало договор с БАН, така че 300 контролни пункта следят времето и дават актуална метеорологична информация на всеки няколко часа. На територията на страната има 2500 опорни пункта, които са отбелязани на картата в интернет страницата на АПИ за информация на гражданите. От тази година са въведени 300 специализирани броячи и 6 автоматични станции на АПИ за метеорологични прогнози.

Регионалната министърка обясни, че към момента областните пътни управления разполагат с 60% от необходимата техника по райони. При необходимост те могат да я преоборудват до пълна наличност в срок от 24 до 72 часа. Това обаче не важело за планинските райони и проходите. Там цялата необходима техника е осигурена и налична.

Лиляна Павлова смята, че по отношение на материалите готовността е по-добра от предишни години. Имало запаси от сол, пясък, калциев хлорид и други необходими химикали за поддръжка на пътищата и от миналата година.

67% са наличните запаси от сол и 58% е наличният пясък, като изключение правят само областите Хасково, Плевен и Перник, където материалите още не са доставени.

Павлова подчерта, че са забранили използването на пясък за магистралите. Те се обработвали само с химически материали. Тяхната наличност отговаряла на изискванията. Била над 60 %.

От своя страна шефът на Пътната агенция инж. Лазар Лазаров увери, че е отговорните институции са добре координирани и са разписани протоколи с конкретните ангажименти и срок за изпълнение за всяка от тях. Пунктовете, където камионите ще бъдат спирани, за да изчакват, щом завали сняг, също били определени.