Нова вълна от протести заля столицата. ВМРО и Атака записаха пореден епизод от народното недоволство срещу високите сметки за ток, парно и вода.
За разлика от протеста през почивните дни обаче, когато по софийските улици излязоха хиляди, в работния вторник пред ДКЕВР дойдоха в пъти по-малко.

Жандармерията блокира шествието на протестиращи варненци
Още...

Стотици недоволни граждани се вдигнаха на бунт срещу неоправдано високите сметки. Те твърдо отказаха да плащат фалшивите фактури и да вярват на лъжите на чуждите монополисти.
„Отказваме да бъдем роби на чужденци и продажни български чиновници", викаха с пълни гърла протестиращите. Те настояха за разваляне договорите с монополистите и за оставката на икономическия министър Делян Добрев.

Да не чувам за национализация, отсече шефът на ДКЕВР
Още...

„Ние ще протестираме, докато не бъдат изпълнени справедливите искания на народа", закани се лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и добави: „Повече не можем да търпим и така, както няколко пъти сме палили Османската империя, сме готови да изгорим и тези боклуци".

Веднага след казаното от него симпатизанти на ВМРО започнаха да замерят с домати чучело с лика на Делян Добрев, поставено пред импровизираната трибуна на входа на ДКЕВР, след което го запалиха.
Под звуците на патриотични песни зам.-председателят на партията Ангел Джамбазки повали с ритник на земята остатъците от плашилото.

Гражданите, преобладаващата част от които пенсионери, се оплакаха, че получават прекалено ниски пенсии и поискаха: „Бойко, ако ЧЕЗ не изчезне от България, изчезваш ти".

Протестите - пред МС, не пред ДКЕВР, съветват хората на Кунева
Още...

Каракачанов ще търси среща с премиера Борисов, за да изложи исканията на протестиращите: разваляне на договора за приватизация на трите ЕРП-та; незабавна отмяна на неправомерните и спекулативни повишения на цените на тока, водата и парното; прекратяване концесията на Софийска вода; съд на лицата, отговорни за въпросните приватизационни и концесионни сделки при неизгодни за България условия.

Лидерът на Атака Волен Сидеров от своя страна подчерта, че действията на ЕРП-тата не само ограбват държавата, но представляват и национално предателство.
„Не може такива хора да получават милиони, а на мен да ми се обажда бай Иван Тошев от Врачанско и да ми плаче, че взима 180 лева пенсия, а сметката му за ток е 106 лева и да ме пита: Какво да правя, да се обеся ли, да се удавя ли в Дунава?", обясни още той.
Атакистът призова това правителство да изгони монополистите, в противен случай те ще изгонят властимащите и ще ги поставят на съд.

Kардинална промяна в ценообразуванетo на тока иска Добрев
Още...

Сидеров отправи и стрелички към бившия премиер Сергей Станишев, и към лидера на движение „България на гражданите" Меглена Кунева:
„Станишев, ти управлява 4 години и можеше да ги изгониш, но не го направи, а сега подкрепяш протестиращите. Ти си лицемер и нямаш право да говориш по тази тема".

Лидерът на Атака упрекна и Меглена Кунева, че по нейно време в кабинета Сакскобургготски България е продала АЕЦ „Козлоздуй".
„Тези хора заслужават затвор, а не да градят политическа кариера", заяви Сидеров и допълни, че всички, които гласуват за Костов, Кунева, Станишев и Борисов, значи са мазохисти.

Така гражданите отказаха да бъдат повече роби в собствената си държава: „София гори и скоро ще бъдем не стотици, не хиляди, а милиони. Трябва да се борим така, както се борят гърците, защото с тези пенсии ние сме в гроба и умираме", обяви Сидеров.

Борисов няма да пипа ЕРП-тата, а ценообразуването
Още...

Пред ДКЕВР беше дошъл и редовният протестиращ Йоло Денев, който имаше възможността да се оплаче на лидера на ВМРО, че взима едва 115 лева пенсия. Денев бе разстелил и огромен плакат с надпис „Българска пролет! Революция! Одържавяване. Не на грабежите и мизерията. Човешкият живот - на народа".

Протестът на националисти и патриоти беше „подсилен" с факли, пиратки, партийни знамена и огромен национален флаг. Протестите им не се изчерпват и с днешната демонстрация.
„Те ще продължат и в четвъртък , и в неделя, и в следващата неделя, и в по-следващата, докато не изпълнят исканията ни", закани се Ангел Джамбазки.