От Министерството на транспорта е изпратено официално запитване до европейския и руския центрове за сателитно наблюдение с молба да се предоставят сателитни снимки, на района на потъването на кораба „Ванеса" във времето на инцидента.

Те, ако има такива налични, могат да помогнат съществено за по-бързото изясняване на случая и разкриване на причините за трагедията, посочват от министерството.

В писмата до руския и украинския министър на транспорта от българска страна се настоява за извършването на подводен оглед на потъналия кораб във възможно най-кратки срокове, съобразени с метеорологичните условия в района на произшествието.

Според експерти от министерство на транспорта това ще подпомогне в най-голяма степен за откриването на членове на екипажа, а така също и за постигане на целите на разследването.

„България, като държава под чието знаме е плавал моторен кораб „Ванеса", е съществено заинтересована страна и ще вземе активно участие в провеждането на разследването в съответствие с принципите на международното морско право", са казва още в писмото.

В него се изказва и благодарност за провеждането на дейностите за търсене и спасяване на екипажа на потъналия кораб „Ванеса", извършвани при сложни метеорологични условия. Министър Мутафчиев изразява и своята надежда издирването да продължи.

Министерството на транспорта продължава да бъде в постоянна връзка с Главно управление за безопасност на корабоплаването на Украйна, откъдето се получава актуална информация за предприетите издирвателни действия.