В Държавната комисия по енергийно и водно регулиране днес, бяха внесени предложенията за промени в Общите условия на трите електроразпределителни дружества от Западна България, съобщиха от БСК.

Предложенията за промени целят уеднаквяването на условията, при които се обслужват клиентите на територията на цяла Западна България. В основата си Общите условия ще останат същите, въпреки това, дружествата ги подложиха на обсъждане както с потребителските организации в България, така и с организациите, представящи бизнеса в страната.

Основната промяна, която дружествата предлагат, се отнася до бизнес клиентите и предвижда облекчаване на условията, при които потребителите на електрическа енергия за стопански нужди обезпечават заплащането на сметките си. Ако промените бъдат одобрени от ДКЕВР, срокът, за който се дължи парична гаранция, ще бъде ограничен до 12 месеца.

Председателят на Софийска търговско-промишлена камара Георги Чернев сподели, че негативни реакции от страна на бизнеса по отношение на предложените промени няма, което означава, че бизнес средите ще са доволни от промените. „С удовлетворение можем да кажем, че предложенията за намаляване на срока на обезпечението на 12 месеца е балансирано и справедливо решение, което гарантира коректност в отношенията между клиента и продавача на електроенергия.", заяви Петър Денев от Българската стопанска камара по време на обсъждането.

"Приветстваме желанието да се осигури равнопоставеност на клиентите на територията, обслужвана от дружествата. Считаме, че по този начин се гарантира равнопоставеност в отношенията с всички клиенти.", бе становището на Българската браншова камара на енергетиците по време на обсъждането. 

„Електроразпределение Столично", „Електроразпределение София Област" и „Електроразпределение Плевен" внесоха предложенията за одобрение от ДКЕВР 45 дни след публикуването им на 26 май 2006 г.